ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Azi, mai toată presa a dat din mână-n mână o „știre-bombă”: „Prima crimă în care suspectul principal e un deținut eliberat în baza recursului compensatoriu”.
 
Ce spune știrea? „Un bărbat de 42 de ani, din comuna Frățești județul Giurgiu, eliberat în urmă cu o lună din penitenciar și-a ucis vecinul după un conflict pornit pe fondul consumului de alcool, relatează presa giurgiuveană. Reprezentanții IPJ Giurgiu au confirmat pentru HotNews.ro că agresorul a fost eliberat în baza legii recursului compensatoriu. News.ro relatează că bărbatul ar fi fost de fapt condamnat anterior pentru viol și vătămare corporală și ar mai fi avut de executat mai bine de un an in închisoare”. 

Știrea are un sâmbure de adevăr, omorul există. Dar restul e ca la Radio Erevan... Nu e viol, e violare de domiciliu. Și nu e  „recurs compensatoriu”, ci eliberare la termen. Dar mai presus de toate, e vorba de un individ cu probleme psihiatrice care și-a executat pedeapsa în penitenciar, ca și cum ar fi fost posibilă reeducarea lui.

Individul se numește Glonț A. George. A fost arestat preventiv duminică, 3 decembrie a.c., fiind cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de omor.

Este real, Glonț George are antecendente penale. La 8 iunie 2010 el a fost reținut pentru că a atacat o consăteancă, întrând peste aceasta în casă. A doua zi după ce a fost reținut, Judecătoria Giurgiu a dispus internarea medicală provizorie a lui Glonț George la Spitalul de Neuropsihiatrie Vadu – Lat (județul Giurgiu). „Măsura internării provizorii durează până la confirmarea acesteia de către instanța de judecată, pe baza avizului comisiei medicale”, se spune în decizia instanței

Glonț George a fost trimis în judecată la 29 iunie 2010, pentru comiterea infracțiunilor de violare de domiciliu și vătămare corporală gravă.

La 30 august 2010, Judecătoria Giurgiu confirmă măsura internării medicale provizorii „dispusă prin Încheierea pronunțată în data de 09.06.2010 în Dosarul nr. 6069/236/2010 al Judecătoriei Giurgiu” împotriva lui Glonț George, „internat provizoriu la Spitalul de Neuropsihiatrie Vadu - Lat, jud. Giurgiu, în aceeași unitate spitalicească, până la însănătoșire.”

La 14 decembrie 2011, Glonț George a fost condamnat la „pedeapsa rezultantă de 8 ani închisoare cu executare în sistem penitenciar”. Atunci, instanța a dispus și „înlocuirea măsurii de siguranță a internării medicale provizorii (...) cu măsura de siguranță a obligării inculpatului la tratament medical ce se va efectua și în sistemul penitenciar în condițiile art.113 alin.3 C.pen coroborate cu art.50 și următoarele din Legea 275/2006 privind executarea pedepselor și a măsurilor dispuse de organele judiciare dispuse în cursul procesului penal”. 

Procurorii au atacat decizia, dar la 24 mai 2012, Curtea de Apel București a respins ca nefondat recursul declarat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Giurgiu.

A doua zi, la 25 mai 2012, Glonț George, diagnosticat cu probleme psihiatrice, a fost închis în Penitenciarul Giurgiu. 

Ȋn februarie 2014, Judecătoria Giurgiu a admis sesizarea formulată de Comisia de evaluare a incidenței legii penale mai favorabile din cadrul Penitenciarului Giurgiu privind pe condamnatul Glonț George și, constatând intervenirea legii penale mai favorabile, a decis următoarele: „reduce pedeapsa rezultantă aplicată prin sentința penală nr. 2123/14.12.2011 pronunțată de Judecătoria Giurgiu, definitivă prin decizia penală nr. 1057/24.05.2012 pronunțată de Curtea de Apel București de la 8 ani închisoare la 5 ani și 6 luni închisoare, urmând ca deținutul să execute această pedeapsă. Deduce din pedeapsă durata executată până la zi precum și durata reținerii de la data de 08.06.2010 la data de 09.06.2010. Dispune anularea MEPI nr.2723/25.05.2012 emis de Judecătoria Giurgiu și emiterea unui nou mandat de executare a pedepsei închisorii”. 

Decizia nu a fost contestată de Parchet, deci Glonț a rămas cu 5 ani și 6 luni, calculate de la data la care și-a început efectiv executarea pedepsei. Mai departe, el a făcut cereri de întrerupere a executării pedepse, toate fiindu-i respinse. 

Ultima dintre ele a fost respinsă, ca nefondată, la 31 august 2017, de Judecătoria Giurgiu care spune în hotărâre, negru pe alb: „în baza art. 587 alin. (2) din Codul de procedură penală, dispune amânarea la termen, respectiv la 23.11.2017”.

Glonț a făcut contestație, iar Tribunalul Giurgiu i-a respins-o, ca nefondată, la 5 octombrie 2017. Conform deciziei anterioare, Glonț nu mai putea face vreo altă cerere de liberare condiționată până la 23 noiembrie 2017. 

Cum a ieșit el totuși din închisoare? MEPI (n.r.- mandatul de executare a pedepsei cu închisoarea) datează din 25.05.2012. Dacă adăugăm 5 ani și 6 luni, pedeapsa stabilită în 2014 de Judecăria Giurgiu, rezultă finalul lunii noiembrie 2017. Cu alte cuvinte, cel mai probabil Glonț și-a executat toată pedeapsa, așa cum a fost ea stabilită de instanță. Penitenciarul n-a reușit să-l vindece. Odată ieșit din închisoare, el a recidivat. 

P.S. Sfat pentru cei care lansează fumigene: e hilar să faceți o legendă din povestea unui personaj pe nume Glonț... Numele sună bine, dar e mult prea ușor de identificat.