ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ceort Cătălin Nicolae, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția Urmărire Penală și Criminalistică, a fost pus sub acuzare pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită, iar Direcția Națională Anticorupție – Serviciul teritorial Ploiești a dispus luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile.

La 28 decembrie 2016, în același dosar, procurorii anticorupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și măsura controlului judiciar pentru 60 de zile față de inculpatul Ignat Victor, avocat suspendat în cadrul Baroului București, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trafic de influență. 

Conform DNA, în cursul lunii decembrie 2016, procurorul Ceort Cătălin a pretins în mod indirect, prin intermediul avocatului Ignat Victor, suma de 260.000 de euro de la un om de afaceri care are acum calitatea de martor în dosarul deschis de DNA.

Acesta era cercetat de procurorul Ceort pentru comiterea unor infracțiuni de evaziune fiscală și spălare de bani, iar mita a fost cerută pentru adoptarea unei soluții favorabile în acel dosar.

Ȋn acest scop, la data de 27 decembrie 2016, avocatul Ignat Victor a primit de la omul de afaceri suma de 30.000 de euro, moment în care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.

De la realizarea acelui flagrant și până la acuzarea și punerea sub control judiciar a procurorului Ceort au trecut două luni.

Cine este procurorul acuzat 
 
Ceort Cătălin Nicolae a absolvit în 1996 Facultatea de Drept din cadrul Universității Române de Științe și Arte „Gheorghe Cristea” din București.

Ȋn perioada ianuarie 1997 – mai 2002, Ceort a fost avocat în cadrul Baroului București. La 7 mai 2002, prin Ordinul procurorului general nr. 553/2002, el a fost numit în funcția de procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Ilfov, fiind delegat, în aceeași zi,  în funcția de procuror în cadrul Secției Judiciare civile a Parchetului de pe lângă Ȋnalta Curte de Casație și Justiție (PȊCCJ).

Apoi, prin Ordinul ministrului Justiției nr. 2313/C/2003, Ceort Cătălin a fost promovat la PȊCCJ.  

Conform Hotnews, procurorul Ceort este cel care a dat NUP în dosarul declarațiilor de avere ale Rodicăi Stănoiu.

Ȋn octombrie 2011, el a fost numit director la Institutul National de Expertize Criminalistice, printr-o decizie controversată a ministrului Justiției de atunci, Cătălin Predoiu.
Jurnaliștii de la luju.ro susțin că „Ceort este cel care a ingropat dosarul Freedom House – Macovei”, dosar în care era cercetată fosta ministră a Justiției. 

Hotnews scria în 2008 că „Tudor Chiuariu a sesizat Parchetul General în data de 9 octombrie, în legatură cu auditul efectuat de Freedom House, care a stat la baza strategiei naționale anticorupție prin care s-a desființat PNA și a fost înființat actualul DNA. Fostul ministru al Justitiei (n.r. – Tudor Chiuariu) susține că Freedom House și Monica Macovei ar fi trucat o licitație, întrucât raportul de audit cerut de UE ar fi fost lansat în 2004, în timp ce Ministerul Justiției a organizat licitația în 2005. Mai exact, Freedom House ar fi avut auditul gata pregătit încă din 2004 și ar fi depus oferta înainte să primească invitația de la Ministerul Justiției. (...) Freedom House a susținut că valoarea contractului de audit a fost sub 40.000 de euro și nu avea nevoie de licitație, iar oferta a fost depusă la Minister în 17 ianuarie și nu pe 10 ianuarie, cum susține Chiuariu.”

Soluția dosarului instrumentat la Parchetul General? „Monica Macovei a fost scăpată de orice vină, cu toate că ea se afla la cârma ministerului în perioada licitației. Procurorul Cătălin Ceort i-a dat un mare NUP luptătoarei anticorupție care stă acum de-a dreapta președintelui suspendat, Traian Băsescu. Raportul Freedom House, pe care statul a dat 40.000 de euro, a stat la baza decapitării de către Monica Macovei a întregii conduceri a PNA, pe care l-a transformat în DNA și i-a adus un șef de la Cluj, pe procurorul Daniel Morar. La scurt timp după închiderea dosarului, procurorul Cătălin Ceort a fost numit de către fostul ministru al Justiției, Cătălin Predoiu, mare director la INEC”, scria luju.ro în 2012.

Ȋn august 2012, Ceort a fost numit șef la Administrația Națională a Penitenciarelor, printr-un ordin semnat de Victor Ponta în perioada în care acesta a condus, ca interimar, Ministerul Justitiei. O lună mai târziu, Ceort a fost însă revocat din funcție și s-a întors la PȊCCJ.

Conform ultimei sale declarații de avere, pe care a depus-o în 2014, Ceort Cătălin deține doar un apartament în București și un autototurism VW. Nu are conturi, nu are datorii, iar la venituri încasate, în loc de sumă, el a scris „conform fișei fiscale”.