ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Procurorul-șef al Secției de Urmărire Penală din cadrul Parchetului General, Romulus Varga, a declarat, marți, că prejudiciul în dosarul Hexi Pharma se ridică la 102 milioane lei, însă unele spitale s-au retras din dosar ca părți civile.

„Prejudiciul calculat în acest caz este de 102 milioane lei, care reprezintă contravaloarea achizițiilor făcute de unități sanitare din România de bunuri, de produse biocide neconforme de la Hexi Pharma. Multe spitale s-au constituit părți civile, unele dintre ele și-au retras constituirea de parte civilă ca urmare a recuperării sumelor de la Hexi Pharma. Au fost probleme logistice care țin de gestionarea unei cantități mari de informații, inclusiv fizic, în număr de file, în număr de volume. Am avut un ajutor din partea unor ofițeri de clasă de la IGPR. Cred că am reușit să soluționăm dosarul într-un termen rezonabil având în vedere cantitatea mare de date”, a spus Romulus Varga, preluat de Agerpres.

Întrebat de ce persoanele fizice, respectiv pacienții, nu se pot constitui părți civile în acest dosar, Romulus Varga a explicat că „pentru a stabili legătura de cauzalitate între o anumită infecție a unui anumit pacient și un anumit produs neconform al Hexi Pharma, folosit într-un anumit interval de timp la un spital, e o sarcină imposibilă, având în vedere că răspândirea infecțiilor nosocomiale nu ține doar de produsele Hexi Pharma, nu ține doar de dezinfectanți”.

Procurorii Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au dispus, luni, trimiterea în judecată a companiei Hexi Pharma, sub aspectul săvârșirii a 340 de infracțiuni de înșelăciune (dintre care 7 având consecințe deosebit de grave), a infracțiunii de uz de fals (61 acte materiale), precum și pentru participație improprie la infracțiunea de zădărnicirea combaterii bolilor.

Potrivit rechizitoriului, „în perioada 1 iunie 2010 - 16 mai 2016, inculpata S.C. HEXI PHARMA CO S.R.L. a indus în eroare reprezentanții a 340 de unități sanitare prin prezentarea ca adevărată a unor calități mincinoase ale produselor proprii, referitoare la concentrația substanțelor active și la eficiența biocidă, precum și prin utilizarea de mijloace frauduloase constând în etichete și alte înscrisuri ce atestă elemente de conformitate nereale, determinându-i în acest mod să încheie contracte de achiziție de produse biocide și pricinuindu-le o pagubă”.