ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Procurorul general al României, Bogdan Licu, a formulat, luni, o cerere de ordonanță președințială adresată Tribunalului Mehedinți prin care a solicitat interzicerea părăsirii teritoriului României de către Sorina, minora luată de acasă de către mascați și o procuroare pentru a fi adoptată de un cuplu din America.
 
De asemenea, Licu a formulat o cerere de revizuire a sentinței prin care a fost încuviințată adopția și a cerut suspendarea executării sentinței, informează Parchetul General.

„În vederea îndeplinirii rolului constituțional al Ministerului Public de reprezentare a intereselor generale ale societății, de apărare a ordinii de drept și a drepturilor și libertăților cetățenilor, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, domnul Dimitrie Bogdan Licu a formulat astăzi, 24 iunie 2019, o cerere de ordonanță președințială adresată Tribunalului Mehedinți prin care a solicitat interzicerea părăsirii teritoriului României de către minora adoptată, până la administrarea probelor în dosarele penale constituite la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova și la Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție.

Prin acțiunea formulată s-a solicitat și obligarea părinților adoptatori să asigure minorei, în România, un program de consiliere psihologică pentru o perioada de 3 luni”, a transmis, luni, Parchetul General.

Mai mult, printr-o acțiune separată adresată Curții de Apel Craiova, a fost formulată o cerere de revizuire a deciziei civile nr. 4 din 23 aprilie 2019, pronunțată de Curtea de Apel Craiova, prin care s-a dispus încuviințarea adopției internaționale a minorei, solicitându-se schimbarea în tot a deciziei atacate, în sensul respingerii apelurilor ca nefondate, iar în temeiul art. 512 Cod procedură civilă a fost solicitată și suspendarea executării acestei hotărâri.

„La data de 21.06.2019, procurorii din cadrul Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție au dispus începerea urmăririi penale in rem pentru săvârșirea unor infracțiuni de abuz în serviciu, prev. de art. 297 alin. 1 din C. pen cu aplic. art. 38 din C. pen., fapte în legătură cu judecarea dosarului având ca obiect cererea de adopție internațională a minorei, respectiv instrumentarea dosarului penal în care procurorul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova a efectuat, la data de 21 iunie 2019, o percheziție la domiciliul asistentului maternal. Raportat la actele procedurale efectuate în cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare”, a mai transmis Parchetul General.

Procurorul general al României, Bogdan Licu, a declarat, luni dimineață, că nu tolerează abuzuri și nu va acoperi greșeli, fiind deschis un dosar penal in rem în cadrul căruia vor fi verificate toate aspectele legate de preluarea de la asistentul maternal din Baia de Aramă, județul Mehedinți, a fetiței de 8 ani.

Licu a afirmat că minora nu trebuie să părăsească teritoriul țării până când nu vor exista garanții depline că aceasta se va face în condiții de siguranță fizică și psihică.
 
Ministrul Justiției, Ana Birchall, a spus și ea că Sorina nu trebuie să părăsească țara înainte de clarificarea situației.

Sute de persoane au protestat la Baia de Aramă și la Craiova împotriva deciziei de a o înstrăina pe Sorina. Cazul a strâns zeci de mii de reacții pe rețelele socializare, majoritatea cerând oprirea adopției de către cuplul american.

Între timp, încercând să atenueze imaginea execrabilă a luării copilului cu forța, cuplul american a făcut publice mai multe fotografii pentru a demonstra ca fata se simte bine.

Avocatul Adrian Toni Neacșu anunță duminică, într-o postare pe Facebook, că a revizuit o plângere penală pe care un ONG o va depune la Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție împotriva procurorului Maria Pițurcă, de la Parchetul Curții de Apel Craiova,.care a preluat-o de la asistentul maternal pe Sorina, fetița de 8 ani din Baia de Aramă, adoptată de o familie de români stabilită în SUA. El spune că există indicii că procurorul a folosit un mandat de percheziție în mod abuziv și, sub pretextul acestuia, a luat cu forța și ilegal fetița.

Mandatul de percheziție la locuința asistentului maternal care o avea în plasament pe Sorina viza strângerea de probe privind mai multe infracțiuni, printre care lipsirea de libertate, rele tratamente aplicate minorului, nerespectarea măsurilor privind încredințarea minorului, înșelăciune, conform documentului făcut public pe un grup de susținere.