ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Serviciul Român de Informații (SRI) a publicat vineri pe siteul oficial protocolul încheiat  în 2009 între instituție și Parchetul General, informează Cotidianul.

Protocolul poartă semnătura fostului prim-adjunct al SRI Florian Coldea, iar din partea Parchetului este semnat de Tiberiu Nițu, fost prim-adjunct al procurorului general. Documentul este aprobat de Laura Codruța Kovesi în calitate de procuror general și de George Maior ca director al SRI.
 
Protocolul desecretizat este disponibil aici.

Documentul are trei capitole, subdivizate în secțiuni, și o parte specială împărțită, la rândul ei, în nouă subcapitole.

La Capitolul I, Secțiunea III, „Obiectivele cooperării”, printre obiectivele enumerate se află „constituirea de echipe operative comune care să acționeze în baza unor planuri de acțiune pentru exercitarea compețentelor specifice ale părților, în vederea documentării faptelor (…)” sau „participarea la programe comune de formare, specializare, pregătire sau perfecționare profesională”.

Capitolul Responsabilități pentru SRI prevede, printre altele: „Pune la dispoziția Parchetului date, informații și documente, cu respectarea prevederilor legale referitoare la accesul la informatii clasificate, care pot sprijini documentarea cauzelor aflate în lucru. Aceste informații trebuie să cuprindă suficiente elemente de identificare pentru adoptarea unor măsuri specifice și pentru a putea fi valorificate în cadrul urmăririi penale„.

De asemenea, SRI se obligă prin protocol: „Acordă sprijin, prin compartimentele specializate, pentru completarea informațiilor în cauzele complexe dintre cele prevăzute de art.2, aflate pe rolul Parchetului, scop în care desfășoară activități de investigații și supraveghere operativă„.

Totodată, Serviciul „acordă sprijin tehnic, prin compartimentele specializate pentru activități necesare punerii în aplicare a prevederilor art. 91 1-91 5 și art.98 Cod Procedură Penală”.