ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 13:00  Comisia a publicat amiercuri cel mai recent raport pe care l-a elaborat în cadrul Mecanismului de cooperare și de verificare (MCV) privind România.

La 10 ani de la instituirea MCV, Comisia a făcut un bilanț al măsurilor întreprinse de România în ceea ce privește reforma sistemului judiciar și lupta împotriva corupției, al realizărilor, al provocărilor nedepășite încă și al acțiunilor care sunt în continuare necesare pentru încheierea monitorizării în cadrul MCV.

„În cei 10 ani care au trecut de când România este membră a UE si a întreprins reformele din cadrul MCV, aceasta a făcut progrese majore. Tendința pozitivă constatată în ultimii trei ani, de a lupta împotriva corupției si de a apăra independența sistemului judiciar, a continuat si în ultimul an. Dinamica creată până în prezent permite reorientarea eforturilor către principalele măsuri care mai trebuie luate pentru îndeplinirea obiectivelor MCV si, în consecință, pentru încheierea acestui proces important în timpul mandatului actualei Comisii, în conformitate cu obiectivul stabilit de președintele Juncker. Viteza acestui proces depinde de rapiditatea cu care autoritățile române pot întreprinde, într- un mod ireversibil, măsurile rămase, astfel încât să nu pună sub semnul întrebării progresele înregistrate până în prezent. Sper că în 2017 vom vedea celeritatea, determinarea si garanțiile interne necesare pentru a duce la bun sfârșit reformele necesare, si pentru a asigura ireversibilitatea rezultatelor ", a menționat Prim-vicepreședintele Timmermans.

Rapoartele MCV ale Comisiei pe anii 2014, 2015 și 2016 au putut evidenția o tendință și un bilanț pozitiv care indică progrese importante și un caracter ireversibil tot mai pronunțat al reformelor puse în aplicare în cadrul MCV. Această tendință pozitivă a fost confirmată în 2016 printr-un bilanț neîntrerupt al instituțiilor din sistemul judiciar într-o perioadă care a cunoscut schimbări la nivelul conducerii și un impuls puternic din partea Guvernului pentru a consolida acțiunile preventive în materie de corupție. Perspectiva a 10 de ani de evoluții în cadrul MCV arată că, în pofida unor perioade în care reforma a pierdut din viteză și a fost pusă sub semnul întrebării, România a înregistrat progrese majore în direcția îndeplinirii obiectivelor de referință cuprinse în MCV, se mai arată în raport.

În același timp, un număr de aspecte-cheie identificate deja în rapoartele precedente au rămas nesoluționate și, prin urmare, raportul de față nu poate concluziona că obiectivele de referință sunt, în acest stadiu, îndeplinite într-un mod satisfăcător. Cu toate acestea, prezentul raport poate identifica un număr foarte restrâns de recomandări-cheie pentru a se ajunge la închiderea provizorie a obiectivelor de referință individuale și, ulterior, a procesului MCV. Multe dintre acestea se concentrează asupra responsabilității și a responsabilizării impuse de autoritățile române și a garanțiilor interne necesare pentru a asigura caracterul ireversibil al rezultatelor. Acest caracter va fi susținut, de asemenea, prin continuarea dezvoltării mecanismelor de raportare și a mecanismelor de asigurare a responsabilizării după încheierea MCV. Comisia consideră că obiectivele CMV pot fi îndeplinite prin monitorizarea recomandărilor formulate în prezentul raport. Viteza procesului va depinde de cât de repede va fi capabilă România să le îndeplinească în mod ireversibil și să evite evoluțiile negative care pun sub semnul întrebării progresele realizate.

Prin urmare, Comisia invită România să acționeze pentru a pune în aplicare recomandările cuprinse în prezentul raport. Către sfârșitul anului 2017, Comisia va evalua progresele realizate.

Acesta este al 11-lea an în care România este monitorizată. Măsura a fost introdusă odată cu intrarea țării noastre în Uniunea Europeană, la 1 ianuarie 2007.

Inițial, această verificare a fost instituită pentru o perioadă de cinci ani, însă, ulterior, din cauza faptului că nu au fost îndeplinite condițiile impuse, perioada a fost extinsă până în prezent, iar șansele ca acest mecanism să fie ridicat în 2017 sunt minime.

Președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker ar dori totuși ridicarea MCV-ului până la plecarea sa de la Bruxelles, în octombrie 2019.

 VEZI AICI RAPORTUL MCV INTEGRAL

Știre inițială 

Comisia Europeană prezintă miercuri cel mai recent raport cu privire la progresele înregistrate de România în cadrul mecanismului de cooperare și verificare (MCV). Potrivit agendei făcute publică pe site-ul Comisiei, documentul se află pe agenda reuniunii Colegiului comisarilor europeni, programată pentru miercuri la 10:00, ora României.


 Pe ordinea de zi a reuniunii, raportul Comisiei Europene către Parlamentul European și Consiliul European privind progresele realizate de România în baza MCV figurează imediat după prezentarea raportului similar dedicat Bulgariei. Ambele documente vor fi prezentate oral în fața comisarilor.

În jurul orei 13.00, ora României, Comisia Europeană va da publicității cel mai nou raport cu privire la progresele înregistrate de țara noastră în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare.

Deocamdată, nu s-au aflat, nici măcar pe surse, date din raport, însă în ultimii ani reprezentanții Comisiei Europene au fost foarte atenți la neregulile din domeniul achizițiilor publice, nereguli care persistă și în prezent din cauza legislației incoerente. Cel mai probabil, Comisia Europeană va atrage din nou atenția României cu privire la achizițiile publice.

Acesta este al 11-lea an în care România este monitorizată. Măsura a fost introdusă odată cu intrarea țării noastre în Uniunea Europeană, la 1 ianuarie 2007.

Inițial, această verificare a fost instituită pentru o perioadă de cinci ani, însă, ulterior, din cauza faptului că nu au fost îndeplinite condițiile impuse, perioada a fost extinsă până în prezent, iar șansele ca acest mecanism să fie ridicat în 2017 sunt minime.