ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Vicepreședintele CSM Codruț Olaru a declarat, în ședința de plen, că CSM, Inspecția Judiciară (IJ) și Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) au încheiat procoale de cooperare cu Serviciul Român de Informații (SRI).

Potrivit acestuia, în urma solicitărilor transmise instituțiilor judiciare, după cum s-a decis la ultima ședință de plen a CSM, Înalta Curte, Inspecția Judiciară și Ministerul Public au transmis că au încheiat protocoale cu SRI. El a precizat că și la nivelul CSM a fost încheiat un protocol cu SRI, însă acesta a fost anulat în 2017.

„Am primit corespondență cu entități din sistemul judiciar după cum urmează: Parchetul de pe lângă ICCJ, ICCJ, IJ, și la nivelul CSM a fost încheiat un astfel de protocol denunțat în 2017 la inițiativa tuturor membrilor Consiliului. Toate celelalte entități din sistemul judiciar, în perioada 2005-2018 nu au încheiat astfel de protocoale. Tot ce am primit la această dată, nu sunt atașate protocoalele în forma scrisă. Toată situația a vizat doar o corespondență minimală”, a declarat Codruț Olaru, potrivit News.ro.

„Obiectul punctual al acestor protocale, dat fiind faptul că vorbim despre o corespondență clasificată, nu a fost atașat, astfel că membrilor le adresez rugămintea ca, la nivelul instituțiilor, să analizeze punctual această corespondență. Cred că ar trebui să ne menținem punctul de vedere, să insistăm să primim toate aceste protocoale și să le discutăm”, a mai completat Olaru.

La rândul ei, președintele CSM, Simona Marcu, a adresat plenului propunerea de a transmite instituțiilor care au încheiat protocolale cu structurile de informații solicitări de a analiza în ce măsură sunt îndeplinite elementele procedurale pentru a începe desecretizarea protocoalelor.

„Consiliului nu i-au fost transmise aceste documente în materialitatea lor, nu putem să exprimăm alte concluzii. Multe dintre protocoale nu mai sunt valabile. Chiar și cei care avem acces la documente clasificate, avem nevoie să fie declasificate, propun plenului să transmită solicitări instituțiilor care au încheiat aceste protocoale să analizeze în ce măsură sunt îndeplinite elementele procedurale pentru a demara desecretizarea acestor protocoale”, a spus Marcu, după cum mai relatează sursa citată