ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Astăzi, 24 octombrie, cotidianul Libertatea a intrat în posesia unei filmări așa-zis secrete de la intervenția autorităților din momentele imediate ce au precedat tragediei de la clubul Colectiv, petrecută pe 31 octombrie 2015.

Ni se spune că filmul prezintă perspectiva intervenției din punctul de vedere al unui subofițer al ISU (Inspectoratul pentru Situații de Urgență) și este însoțit de comentariile scrise ale celor de la Libertatea.

Înainte de a publica filmulețul, se impun niște comentarii:

1) În primul rând, filmul nu a fost și nu este „secret”. Orice instituție din sistemul național de apărare, fie că este ISU, Jandarmeria, Pompierii, Armata, nu mai vorbim de servicii, aduce un om care filmează intervenția acelei instituții atunci când se produce. Deci, cineva, mai mulți AU ȘTIUT dintotdeauna că există acest film. 

2) Acest film nu este complet. El se oprește brusc după 20 de minute. 

3) După cum spuneam la punctul 1), acesta nu este singurul film făcut de reprezentanții autorităților care au fost acolo. Unde sunt celelalte?

3.1) Filmul apare cu fix o săptămână înainte de împlinirea a patru ani de la tragedie. Această dată a fost aleasă cumva pentru că pe 31 octombrie este halloween-ul și atunci s-ar fi putut face niște legături între această „sărbătoare” și tragedie?

4) Cei de la Libertatea încearcă să stârnească „civilii sunt cei care ajută victimele” și autoritățile prezente la fața locului. (Minutul 2:43). Realitatea prezentată chiar de film este alta. După 30 de secunde (Minutul 3:13) un polițist ajută o victimă. Peste alte 20 de secunde, la minutul 3:31 trei jandarmi și o polițistă duc o victimă la salvare. Peste alte două minute, la 5:14 trei jandarmi și un civil duc o victimă către o salvare.
 



Aceste instanțe sunt vizibile în mai puțin de trei minute de la momentul în care „Libertatea” titrează cu litere de-o șchioapă că „civilii sunt cei care ajută victimele”, ca și cum alții nu ar face-o. Pe filmarea completă se mai văd și alte momente când jandarmi sau pompieri ajută efectiv victimele.Dar degeaba: oamenii văd ce li se spună să vadă: la comentariile de pe youtube plouă cu injurii la adresa pompierilor, polițiștilor și jandarmilor prezenți la fața locului. 

De fapt, tot „narativul” din jurul acestei filmări este construit pentru a da vina pe instituțiile de intervenție, poliție, jandarmerie, medici: se insinuează că „secretizarea” filmului a avut rolul de a ascunde greșelile salvatorilor, ale autorităților. Având în vedere că filmul a apărut în timpul campaniei electorale, el are efectul de a-i intimida pe lucrătorii din zona Ministerului de Interne, pe ideea: „stați cuminți, că mai scoatem și altele de la naftalină”. 
 
În același timp, patronul clubului care apare în filmare este tratat cu compasiune, comentariile celor de la Libertatea fiind edificatoare în acest sens. Acesta este „profund afectat” de tragedie, dar cei de la Libertatea nu menționează nimic despre condițiile improprii în care aceștia desfășurau activitatea și de care erau primii responsabili.

5) Nu în ultimul rând, dar cel mai important: în opinia noastră, acest film confirmă faptul că la Colectiv nu a fost niciun incendiu, ci o deflagrație. O explozie. Până acum nu am văzut imagini cu oamenii ieșiți din containerul acela. Aceia nu sunt oameni care au ieșit din foc, ci de oameni care au fost loviți de suflul unei explozii.

Comparați fețele și trupurile acelor oameni cu chipurile soldaților sau civililor care fug de exploziile cu napalm în timpul războiului din Vietnam. Găsiți destule. Și apoi, ne întrebăm ce incendiu este acela care are puterea să spulbere echipament muzical, dar nu poate arde un scăunel de lemn și răftulețul de deasupra lui? (Minutul 19:28). Mai mult, cele două piese de mobilier, care într-un foc ard ca hârtia, fiind probabil de brad, în acest mare incendiu, capabil să ardă tavanul, nici nu abia par atinse de fum?!
 
 

Mai mult, la minutul 20:53 vedem cum un maldăr de hârtii, aflat fix în apropierea scenei, nu este atins de flăcări. Cum? Cum este posibil ca niște hârtii să nu ardă într-un incendiu, despre care ni s-a spus că a ars carne de om? Reamintim că investigația independentă realizată de jurnalista Adriana Oprea Popescu a arătat că procurorii nici măcar nu au luat în calcul varianta deflagrației, iar testele pirotehnice au arătat că „viteza de propagare se încadrează în categoria deflagrațiilor”

Iertați-ne, dar din respect pentru victime, povestea cu incendiul declanșat accidental care arde oameni și topește echipament, dar nu scaune și hârtie,  noi nu o putem crede. Și acum, filmulețul: