ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Curtea de Apel București a decis să pună sechestru pe averile torționarilor disidentului Gheorghe Ursu, pentru garantarea reparării pagubei de 3,1 milioane de euro, instanța oprindu-le celor trei comuniști - Marin Pârvulescu, Vasile Hodiș, Postelnicu Tudor - inclusiv o treime din pensie.

Instanța a decis să pună sechestru pe casele din București și pe mașinile lui Marin Pârvulescu și ale lui Vasile Hodiș.

De asemenea, judecătorii au dispus punerea sub sechestru a acțiunilor deținute de Pârvulescu, respectiv șase acțiuni la SIF1 Banat-Crișana SA, 10 acțiuni la SIF2 Moldova, 32 acțiuni la SIF3 Transilvania SA, 1.177 acțiuni la SIF4 Muntenia SA și 10 acțiuni la SIF5 Oltenia SA și dividendele la care acțiunile respective dau dreptul.

Prin decizie s-a dispus și sechestrarea acțiunilor deținute de inculpatul Vasile Hodiș, respectiv 40 de acțiuni la Semănătoarea, șase acțiuni la SIF1 Banat-Crișana SA, 10 acțiuni la SIF2 Moldova, 32 acțiuni la SIF3 Transilvania SA, 38 acțiuni la SIF4 Muntenia SA și 10 acțiuni la SIF5 Oltenia SA și dividendele la care acțiunile respective dau dreptul.

În plus, magistrații au dispus punerea sub sechestru a sumelor de bani aflate în conturile deschise pe numele lui Pârvulescu și Hodiș.

„Instituie, în același scop, poprire asigurătorie asupra unei cote de 1/3 din pensia, în valoare netă de 4.765 lei, încasată de inculpatul Postelnicu Tudor de la Casa Locală de Pensii Sector 1 București, asupra unei cote de 1/3 din pensia, în valoare netă de 4.082 lei, încasată de inculpatul Pârvulescu Marin de la Casa de Pensii Sectorială a Serviciului Român de Informații și asupra unei cote de 1/3 din pensia, în valoare netă de 5.091 lei, încasată de inculpatul Hodiș Vasile de la Casa de Pensii Sectorială a Serviciului Român de Informații, cu reținerea acesteia de către terțul poprit”, conform deciziei Curții de Apel București.

Decizia Curții de Apel București nu este definitivă și poate fi atacată de cei trei torționari la instanța supremă.

În martie, magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ) au hotărât ca dosarul torționarilor disidentului Gheorghe Ursu să fie trimis Curții de Apel București pentru soluționare, ca urmare a decesului fostului ministru de Interne George Homoșteanu, pentru acesta încetând procesul penal.

Procurorii militari din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție i-au trimis în judecată , la 1 august 2016, pe Marin Pârvulescu (maior în rezervă) și pe Vasile Hodiș (colonel în rezervă), foști ofițeri în cadrul Direcției a VI-a Cercetări penale din Departamentul Securității Statului, ambii fiind acuzați de infracțiuni contra umanității. În aceeași cauză e judecat și Postelnicu Tudor, fost șef al Departamentului Securității Statului, fiind acuzat de complicitate la infracțiuni contra umanității.

„În perioada ianuarie - noiembrie 1985, inginerul disident Ursu Gheorghe Emil a făcut obiectul urmăririi informative și judiciare pentru acte sau fapte considerate ostile regimului comunist, fiind arestat la data de 21 septembrie 1985 și decedând la data de 17 noiembrie 1985 în Spitalul Penitenciar Jilava. Pentru a disimula adevăratul obiect al cercetării disidentului Ursu Gheorghe Emil și pentru a putea face „dovada” că nu există un dosar politic pe numele acestuia, organele de securitate au „inventat” infracțiunea de deținere și operațiuni interzise cu mijloace de plată străine. În realitate, așa cum reiese din materialul probator administrat în cauză, reprezentanții Departamentului Securității Statului erau interesați de aspecte precum: legăturile disidentului cu postul de radio „Europa Liberă”, relațiile și discuțiile cu lumea literară și artistică din țară și din diaspora, impresiile consemnate în jurnalul personal despre politica statului și despre conducătorii partidului și statului comunist”, a declarat procurorul militar Marian Lazăr.

Potrivit procurorilor militari, Marian Pârvulescu și Vasile Hodiș, în calitate de ofițeri în cadrul Direcției a VI-a Cercetări penale din Departamentul Securității Statului, „au exercitat acțiuni represive și sistematice (filaj, urmărire informativă, percheziții, audieri sistematice, acte de violență fizică și psihică) asupra victimei inginerul disident Ursu Gheorghe Emil, acțiuni care au avut ca urmare producerea de suferințe fizice sau psihice grave și au fost de natură să-i aducă o atingere gravă a drepturilor și libertăților fundamentale, în principal a dreptului la viață”.

În ceea ce îi privește pe George Homoștean și Postelnicu Tudor, „în cursul lunilor octombrie și noiembrie 1985, au transmis către Ambasadele României de la Paris și Washington documente oficiale prin care au disimulat caracterul represiv și politic al acțiunilor întreprinse de inculpații maior (rez.) Pârvulescu Marin și col. (rez.) Hodiș Vasile împotriva lui Ursu Gheorghe Emil, în perioada în care acesta a făcut obiectul urmăririi informative și judiciare pentru opinii considerate ostile regimului comunist”, a mai spus Marian Lazăr.

Anchetatorii spun că la solicitarea comunității internaționale și a unor oameni politici din SUA de a primi informații referitoare la situația disidentului român, cei doi demnitari "au ascuns caracterul represiv al acțiunilor îndreptate împotriva lui Ursu Gheorghe Emil. (...) Totodată, în exercitarea abuzivă a funcțiilor deținute, cei doi foști demnitari au întreprins demersuri dolosive în scopul ascunderii cauzelor reale ale cercetării disidentului Ursu Gheorghe Emil și, ulterior, ale cauzelor decesului acestuia".