ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


CSM discută vineri cererea procurorului general de încetare a detașării la Ministerul Justiției a secretarilor de stat Constantin Sima și Oana Schmidt Hăineală. 

Constantin Sima și Oana Schmidt Hăineală ar fi lucrat la elaborarea proiectelor de OUG privind grațierea și modificarea codurilor penale, iar Direcția Națională Anticorupție a început, în urma unui denunț, o anchetă cu privire la modul de elaborare a ordonanțelor de urgență privind grațierea și modificarea codurilor penale.

În plus, ministrul justiției Florin Iordache l-a delegat pe secretarul de stat Constantin Sima să-i țină locul pentru șapte zile.

Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) discută vineri cererea procurorului general Augustin Lazăr de încetare a detașării la Ministerul Justiției a secretarilor de stat Constantin Sima și Oana Schmidt Hăineală.

Încetarea detașării la Ministerul Justiției a lui Constantin Sima, procuror la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, și a Oanei Andrea Schmidt Hăineală, procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bacău, este singurul punct de pe ordinea de zi a sedinței de vineri a Secției pentru procurori a CSM.

Procurorul general al Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție, Augustin Lazăr, a solicitat, joi, Consiliului Superior al Magistraturii încetarea detașării la Ministerul Justiției a procurorilor Constantin Sima și Oana Schmidt Hăineală, care din 16 ianuarie sunt secretari de stat.

În cerere se arată că încetarea detașării a fost solicitată pentru a asigura derularea „în condiții de imparțialitate a unei cauze instrumentate de către Direcția Națională Anticorupție, având ca obiect împrejurările elaborării proiectului de ordonanță de urgență privind modificarea și completarea Codului penal și a Codului de procedură penală, precum și a proiectului de lege pentru grațierea unor pedepse”.

Potrivit unor surse judiciare citate de News.ro, în ședința de joi a plenului Consiliului Superior al Magistraturii, la care a fost prezent și procurorul general Augustin Lazăr, s-a discutat despre o  eventuală solicitare a încetării detașării la Ministerului Justiției a procurorilor Constantin Sima și Oana Schmidt Hăineală.

Ministrul Justiției, Florin Iordache, își delegase atribuțiile secretarului de stat Constantin Sima, pentru perioada 1-7 februarie.

Florin Iordache a declarat că nu a demisionat și nici nu intenționează să facă acest lucru, dar a delegat către secretarul de stat Constantin Sima atribuțiile sale pentru „chestiuni curente”.

Ministrul Justiției a precizat că și-a delegat atribuțiile pentru că el se va afla în Parlament, la discutarea bugetului de stat pe 2017, și în perioadele în care el nu este la minister, este normal ca cineva să semneze pentru operațiunile curente, de la salarii, până la răspunsuri pe care instituția trebuie să le dea autorităților.

Direcția Națională Anticorupție a început o anchetă cu privire la modul de elaborare a ordonanțelor de urgență privind grațierea și modificarea codurilor penale, în urma unui denunț formulat în 24 ianuarie de Mihai Polițeanu, Elena Ghioc și Răzvan Patachi, membri ai asociației ”Inițiativa România”.

Potrivit DNA, în acest caz se fac acte procedurale cu privire la aspectele sesizate, legate de "modalitatea de adoptare a unor acte normative”.

Ministerul Justiției a anunțat că Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție din DNA a solicitat ca până joi să primească, în original, toate înscrisurile care au legătură cu elaborarea și emiterea Ordonanței de Urgență a Guvernului din 31 ianuarie, prin care au fost modificate și completate Codul penal și Codul de procedură penală, precum și cu proiectul de lege adoptat de Guvern pentru grațierea unor pedepse.  

Prin aceeași adresă, DNA a solicitat transmiterea documentelor rezultate ca urmare a corespondenței interinstituționale și interne, scrise sau prin poștă electronică, cu privire la cele două acte normative, precum și precizarea numelui, prenumelui și a datelor de identificare a persoanelor care au participat la redactarea, întocmirea și avizarea acestora.

În opinia Ministerului Justiției, declanșarea unei anchete de către DNA cu privire la modul de elaborare a unei ordonanțe de urgență este „o gravă imixtiune în activitatea autorității executive și o afectare fără precedent a echilibrului puterilor constituționale”.

Ministerul Justiției susține că modificarea legislativă este asumată de conducerea instituției, fiind făcută în exercitarea atribuțiilor statutare și legale.

În denunțul de la DNA, membrii asociației ”Inițiativa România” îi acuză pe premierul Sorin Grindeanu și pe ministrul Justiției, Florin Iordache, de favorizarea făptuitorului și de prezentarea cu rea-credință de date inexacte Parlamentului sau președintelui României cu privire la activitatea Guvernului sau a unui minister, pentru a ascunde săvârșirea unor fapte de natură să aducă atingere intereselor statului.

Mihai Polițeanu a declarat că miercuri a fost audiat la DNA în acest dosar, iar cu această ocazie a completat denunțul și a solicitat să fie făcute cercetări și în cazul președintelui PSD, Liviu Dragnea, având în vedere atât adoptarea "conspirativă” a OUG de modificare a codurilor penale, cât și "indiciile publice” privind o întâlnire în care Dragnea i-ar fi cerut "imperativ" lui Iordache adoptarea OUG.

El a precizat că în denunțul care îl vizează pe Dragnea a avut în vedere atât evenimentele de marți noapte, când Guvernul a adoptat "conspirativ” o ordonanță de urgență de modificare a codurilor penale, cât și „indiciile publice ale unei întâlniri între ministrul Justiției și șeful său de partid Dragnea Liviu, în care cel din urmă ar fi solicitat imperativ adoptarea ordonanței amintite”.

Polițeanu a precizat că în 24 ianuarie, a făcut denunțul la DNA, semnat de el și de Elena Ghioc și Răzvan Patachi, pe care atunci l-a trimis prin mijloace de comunicare electronică, iar în 31 ianuarie, a mers la DNA pentru a-l depune și "în persoană”, cu respectarea deplină a procedurii penale.

În opinia semnatarilor,„demersurile lui Sorin Grindeanu și Florin Iordache de promovare a grațierii și modificării Codului penal și Codului de procedură penală prin ordonanțe de urgență au avut loc cu încălcarea legii și cu scopul de a zădărnici tragerea la răspundere penală și executarea unor pedepse, în folosul unor colegi de partid, prieteni sau sponsori politici condamnați, trimiși în judecată sau anchetați penal în ultimii ani”, relatează News.ro.