ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sindicatul Omnia din Administrația Națională a Penitenciarelor a emis un comunicat de presă în legătură cu afirmațiile Președintelui Camerei Deputaților, domnul Liviu Dragnea, referitoare la proiectul ordonanței de urgență privind grațierea unor pedepse cu închisoarea. 

Sindicaliștii din penitenciare fac următoarele precizări, pentru corectă informare a publicului: 

„Condițiile din penitenciare au fost criticate în mod constant în ultimii 27 de ani, dar până la încarcerarea unor politicieni și oameni de afaceri importanți au fost ignorate de către toate partidele politice și de către toate guvernele, fără excepții. 

Supraaglomerarea, ca fenomen, este în scădere, iar cifrele demonstrează că acest efect este unul consistent. În ultimii 10 ani numărul deținuților a scăzut de la aprox. 48.000 de deținuți la aprox. 27.000 de deținuți. Motiv pentru care apreciem că supraaglomerarea va scădea în maxim 4 ani, dacă planurile existente vor fi finanțate și implementate. 

Condițiile din penitenciare s-au îmbunătățit constant, chiar dacă nu în ritmul așteptat, motivul fiind subfinanțarea cronică a sistemului penitenciar sub absolut toate guvernările. În niciun an nu s-a acordat mai mult de 65% din necesarul de finanțare. Mai mult, din ambiții personale - ministrul fiind în conflict cu directorul general, în 2016 au fost returnați la bugetul de stat peste 30 de milioane de Euro din bugetul penitenciarelor, echivalentul a 11.000 de locuri de detenție reamenajate sau al unui penitenciar nou. 

Rata mortalității în penitenciare este de 3,5 la mia de deținuți. Rata mortalității în România este de 11 la mia de locuitori. Situația este similară și în privința sinuciderilor, în contradicție cu afirmațiile unor părți interesate în a prezenta o situație catastrofală. Informația este preluată din statistica UE. 

40,7% dintre români au WC-ul în curte. 100% dintre deținuți au acces permanent la grupuri sanitare și apă curentă, chiar dacă 19 din cele 44 de penitenciare românești sunt supraaglomerate. Lista comparațiilor ar putea continuă, dar ar fi nedrept pentru cei care plătesc sejurul în penitenciar al infractorilor. 

Deținutul Adamescu (un exemplu folosit de către dl. Dragnea), bolnav încă dinainte de a fi încarcerat, se află din septembrie 2016 într-o clinică privată, a fost operat la genunchi de către medicul pe care și l-a ales, și a decedat într-o clinică privată. Românii liberi și plătitori de impozite n-au această șansă. 

Fostul ministru al justiției, Raluca Prună, a inventat o așa zisă amendă de 80 de milioane de euro aplicabilă de către CEDO României. Recent a descoperit acest fals și președintele Iohannis. Raluca Prună știm deja că are neplăcutul obicei de a inventa cifre. 

În realitate, efectele unei hotărâri pilot nu presupun aplicarea unor amenzi. De fapt CEDO încetează să soluționeze cauze de un anume tip (în acest caz, referitoare la detenție) până când statul membru nu-și rezolva problemele sistemic, pe baza unor recomandări. Un exemplu în acest sens este hotărârea pilot pe tema restituirilor. 

Constatăm cu surprindere că Guvernul alege să ignore pozițiile critice, mai mult decât argumentate, ale instituțiilor apolitice din cadrul justiției (ex. DIICOT, DNA), precum și ale asociațiilor profesionale (ex. AMR) sau neguvernamentale (ex. Expert Forum, etc). Nu reluăm argumentele prezentate și problemele identificate punctual, acestea fiind deja comunicate public, însă cerem că argumentele să fie discutate. 

În context, precizăm că din punct de vedere sindical suntem neutri față de această inițiativă a Guvernului. Considerăm însă necesar să reacționăm față de lipsa de transparență, fundamentarea defectuoasă și elaborarea interesată a proiectului de act normativ sus-amintit.” 

Comunicatul de presă este semnat de Sorin Dumitrașcu, președinte al Sindicatului Omnia din Administrația Națională a Penitenciarelor.