ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a acuzat-o pe Laura Codruța Kovesi că sfidează Parlamentul prin refuzul ei de a fi audiată la comisia de anchetă a alegerilor prezidențiale din 2009, Tăriceanu apreciind că refuzul reprezintă o recunoaștere a participării procurorului general de atunci la întâlnirea de acasă de la Gabriel Oprea, relatată de către jurnalistul Dan Andronic.

Călin Popescu-Tăriceanu susține că motivația refuzului lui Kovesi arată fie necunoașterea unor principii de drept, fie ignorarea lor deliberată.

„Și într-un caz, și în celălalt, avem de-a face cu o atitudine incompatibilă pentru un magistrat, mai cu seamă dacă ne raportăm la funcția cheie pe care o ocupă în ierarhia Ministerului Public, unde ar trebui să fie un model de profesionalism și corectitudine. Motivația refuzului de a se prezenta în fața Comisiei este cu siguranță și o recunoaștere  involuntară că s-a aflat la celebra întâlnire în calitate oficială”, susține Tăriceanu, întru-un comunicat de presă.

Președintele Senatului consideră că actualul procuror-șef al DNA are o atitudine inconsecventă, dictată de conjunctură și de interesele politice.

„Ne amintim cu toții de sloganul invocat permanent de DNA și de slujitorii săi plătiți: «Dacă e nevinovat, să-și susțină cauza în instanță și va fi achitat». Oare acest argument nu mai este valabil și acum, când subiectul este chiar dna. Kovesi? Dacă nu are nimic de ascuns în fața opiniei publice și în fața Parlamentului României, dacă poate explica prezența sa partizană ca magistrat într-un moment de maximă importanță politică alături de politicieni de vârf, de ce se eschivează de la audieri? Să vină cu explicații în fața Comisiei și să-și susțină cauza”, argumentează Tăriceanu.

El susține că Laura Codruța Kövesi nu poate invoca drept pretext pentru refuzul său o decizie a Consiliului Superior al Magistraturii întrucât CSM nu este organ legiuitor și nu poate conferi procurorilor statutul de „stat în stat”.

„Așa cum în SUA, țară pe care o considerăm un model de democrație parlamentară, la comisiile Senatului și ale Camerei Reprezentanților s-au prezentat înșiși președintele țării și Procurorul General al SUA, când au fost invitați, consider că de aceeași considerație și respect trebuie să se bucure și Comisia specială de anchetă a Parlamentului României și vom face tot ceea ce este necesar pentru ca acest lucru să se întâmple”, a conchis Tăriceanu.