ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a transmis, pe pagina sa de Facebook, că loialitatea constituțională exclude orice acțiune sau inacțiune de natură să afecteze activitatea unei comisii parlamentare.

„Loialitatea constituțională, constând în atașamentul față de regulile, principiile și valorile constituționale, exclude orice acțiune sau inacțiune de natură să afecteze activitatea unei comisii parlamentare !", a scris Tudorel Toader pe pagina sa de Facebook.

Comisia de anchetă a alegerilor din 2009 a înaintat, vineri, Consiliului Superior al Magistraturii o cerere de respingere a solicitărilor Parchetului General cu privire la documentelor solicitate de comisie și pe care procurorul șef Augustin Lazăr a refuzat să le transmită.

Președintele comisiei, deputatul PSD Oana Florea, a reamintit că, în data de 11.07.2017, comisia a solicitat o copie după dosarul nr. 213/P/2017 clasat în data de 20.06.2017 (Sufrageria lui Oprea-n.r.), iar procurorul general Augustin Lazăr a refuzat solicitarea comisiei și a emis două postări pe Facebook și un comunicat al PICCJ potrivit căruia a solicitat CSM: să-și exercite rolul de garant al independenței justiției, să sesizeze CCR cu un conflict juridic de natură constituțională între autoritatea legiuitoare și autoritatea judecătorească și să îi fie clarificat „dacă poate fi trimis comisiei parlamentare, în copie, un dosar în care s-a dispus o soluție de clasare ce vizează infracțiuni pentru care nu s-a împlinit termenul de prescripție a răspunderii penale”, potrivit sursei citate.

Comisia de anchetă a formulat către CSM o adresă precizând că nu a încălcat independența procurorilor, asa cum este ea precizată în Legea 304/2004 privind organizarea judiciară art. 64 alin. 2 „În soluțiile dispuse, procurorul este independent, în condițiile prevăzute de lege”, iar solicitarea a fost făcută după ce soluția fusese dată și a precizat că nu există un conflict juridic de natură constituțională, așa cum a semnalat procuror general. De asemenea, în adresa transmisă, comisia a susținut că „CSM nu are în atribuții interpretarea normelor legale, acestea fiind atribuția Parlamentului și că ”Înalta Curte de Casație și Justiție asigură interpretarea și aplicarea unitară a legii de către celelalte instanțe judecătorești, potrivit competenței sale”, se arată în comunicat.