ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În urma unei anchete de 6 luni, Centrul European pentru Lege și Justiție (ECLJ) este în măsură să facă public un raport important ce prezintă măsura relației dintre ONG-uri și judecătorii CEDO, precum și problemele și conflictele de interese rezultate din aceasta, informează un comunicat de presă al organizației.

Raportul identifică șapte ONG-uri care sunt deopotrivă active la Curte având în același timp judecători în rândul fostului lor personal angajat. Cel puțin 22 din cei 100 de judecători care au servit din 2009 sunt foști angajați sau chiar lideri ai acestor șapte ONG-uri.

Printre aceștia, rețeaua Societatea Deschisă (Open Society) se remarcă pentru numărul de judecători legați de ea (12) și pentru faptul că finanțează de fapt celelalte șase organizații identificate în acest raport.

Prezența puternică a rețelei Soroș și a filialelor sale este problematică în multe privințe. Dar și mai grav este faptul că 18 dintre cei 22 de judecători s-a dovedit a fi servit pentru cazuri inițiate sau sprijinite de organizația cu care au fost asociați (la care au fost angajați) anterior, afirmă ECLJ.

În ultimii 10 ani, ECLJ a  identificat 88 de cazuri problematice. În doar 12 cazuri, judecătorii s-au recuzat (retras) de la ședințe din cauza legăturii lor cu un ONG implicat. 

Iar aceasta nu a fost decât o evaluare sumară ce nu ținea cont de legăturile financiare strânse dintre ONG-uri. De exemplu, nu s-au cercetat toate cazurile care implică alte ONG-uri finanțate de Open Society Foundation (OSF) și nici toate cazurile în care un judecător dintr-un ONG finanțat de OSF a decis în cazurile în care Fundația acționase.

Această situație este gravă și pune în discuție independența Curții și imparțialitatea judecătorilor. Aceste conflicte trebuie remediate imediat, afirmă ECLJ.

În acest scop, raportul propune o atenție sporită selecției candidaților pentru postul de judecător, evitând numirea activiștilor și a agenților de campanie. De asemenea, raportul face propuneri pentru a asigura transparența intereselor și legăturile dintre candidați, judecători și ONG-uri și pentru a formaliza procedurile de retragere.

Conștient de valoarea sistemului de protecție a drepturilor omului în Europa, ECLJ speră că acest raport va fi primit ca o contribuție pozitivă la o mai bună funcționare a Curții.

Ca urmare a acestui raport, ECLJ a decis să trimită problema în fața Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, în conformitate cu articolul 67 din Regulamentul său de procedură, care prevede o procedură eficientă pentru petiții. Această petiție poate fi consultată aici.

Această Adunare este responsabilă de alegerea judecătorilor, are mandat de investigare și poate face recomandări reprezentanților celor 47 de state părți la Convenția Europeană a Drepturilor Omului, precizează ECLJ.