ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un comisar de la Protecția Consumatorului Iași obișnuia să ia mită tot ce prindea atunci când mergea în controale, în Iași sau în județ. De multe ori, Barbu Leonida primea inclusiv articole de îmbrăcăminte sau de încălțăminte pentru soția sa. Pretențioasă, femeia își trimitea soțul să schimbe „mita" atunci când era nemulțumită, informează Ziarul de Iași.
 
Acuzat de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași de 10 infracțiuni de luare de mită, comisarul Leonida a semnat un acord de recunoaștere a vinovăției, în schimbul pedepsei de 3 ani de închisoare cu suspendare. 

Mărturiile din acordul de recunoaștere a vinovăției sunt incredibile. Comisarul lua mită tot ce îi pica în mână: cremă de ghete, burete pentru cremă de ghete, o lădiță de căpșuni, o lădiță cu piersici, o pereche de pantaloni, o curea, doi pepeni, o ladă cu portocale, una cu banane etc. Dar și bani, haine și încălțăminte, mai ales pentru nevastă.

Infracțiunile recunoscute de Leonida au fost săvârșite în perioada noiembrie 2015 - mai 2016 și însumează 1.662 de lei, atât bani, cât și contra­valoarea unor produse.

Banii au fost primiți în martie 2016, atunci când, se arată în acordul recunoaștere a vinovăției, Leonida a mers alături de un coleg în control la un magazin. Acolo, a remarcat că fructele care se vindeau nu aveau etichete pe care să fie menționată țara de proveniență, dar și că pe produsele de panificație nu se menționa cantitatea amelioranților utilizați în procesul de fabricație. Reprezentantul magazinului a scăpat însă de amendă, după ce a dat mită 400 de lei. Ȋn plus, „la plecarea din magazin, Barbu Leonida a luat două cabluri electrice de alimentare pentru radio-casetofon, în valoare de 5 lei", după cum se arată în acordul de recunoaștere a vinovăției. 

Tot în martie 2016, Leonida a vrut să ia mită de la un operator economic o pereche de încălțăminte pentru soția sa, dar pentru că femeia nu a fost mulțumită de produse, le-a restituit. „În data de 27.03.2016, în timp ce se afla în punctul de lucru al SC R.T. Iași situat în municipiu, în legătură cu atribuțiile de serviciu, a solicitat administratorului acestei societăți o pereche de pantofi pentru soția sa, în valoare de 130 de lei. Ulterior, din cauza faptului că pantofii nu i-au plăcut soției sale, Barbu Leonida nu i-a mai luat", au arătat procurorii.
În noiembrie 2015, comisarul „a luat o pereche de pantofi de damă de culoare bej combinat cu negru, marca Regal Elegance, cu o valoare de 199 lei”, însă, „fiindcă nu i-au plăcut soției sale, inculpatul a restituit perechea și a luat o pereche de încălțăminte marca San Savana", după cum mai arată procurorii.

În aceeași perioadă, de la altă societate, Leonida a mers la patronul unei firme pentru a lua două geci, sperând că le va primi gratis. „Când a aflat că administratorul dorea să-i facă o reducere la cele două produse, și nu i le dădea gratis, Barbu Leonida a renunțat să mai ia bunurile".

La percheziție, în domiciliul comisarului OPC s-au găsit 5.523 de lei, 215 dolari și 583 de euro, întreaga sumă fiind indisponibilizată temporar. De asemenea, au fost ridicate și mai multe articole de îmbrăcăminte, ce urmează a fi confiscate. Pe lângă contravaloarea mitei, Leonida va trebui să achite și în jur de 10.000 de lei, banii cheltuiți de stat cu realizarea anchanche. 

Ȋntre timp, comisarul Barbu Leonida s-a pensionat de la Protecția Consumatorului, pe caz de boală.