ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


De Crăciun, când s-a întors în țară din Italia, un tânăr clujean a aflat cu surprindere că o parte din amenda penală primită în 2013 a fost transformată de Judecătoria Gherla în 4 luni de închisoare. A contestat sentința judecătoriei și a plătit amenda, dar a fost obligat să stea 61 de zile după gratii, până s-a judecat contestația la Tribunal, informează Clujust.ro.

Ȋn 2013, tânărul fusese condamnat la plata unei amenzi penale de 700 de lei pentru loviri și alte violențe. A plătit 250 de lei, după care a plecat în Italia. În aprilie 2016, Judecătoria Gherla s-a sesizat din oficiu și a înlocuit restul de amendă (450 lei) cu pedeapsa de 4 luni închisoare.

Avocații inculpatului susțin că tânărul nu a fost citat legal, iar pe comunicarea sentinței a semnat o persoană care nu există.

La sfârșitul anului trecut, când a venit în țară de Crăciun, tânărul a fost oprit la graniță și dus în Penitenciarul Oradea, unde a rămas închis. Ȋn 13 ianuarie el depus o contestație la executarea pedepsei cu închisoarea, însă Tribunalul Cluj a fixat termen pentru... 15 februarie. Avocații nu au cerut preschimbarea de termen, iar amenda a fost plătită în 8 februarie. 

Miercuri, 15 februarie, Tribunalul Cluj a admis contestația împotriva sentinței Judecătoriei Gherla și a dispus „punerea în libertate a condamnatului C. F. I. , în prezent aflat în Penitenciarul Oradea, daca nu este arestat în alta cauză”, se arată în minuta deciziei.

„Tribunalul Cluj a dispus desființarea sentinței contestate și punerea de îndată în libertate a domnului C.F.I., după ce acesta a executat, în mod nelegal, 61 de zile din pedeapsa închisorii. Totodată, a constatat că restul din pedeapsa amenzii, aplicate inițial, a fost executat. Cazul de față este elocvent pentru modul actual de înfăptuire a justiției penale în România: pe de o parte, este îngrijorător, din cauza existenței unor riscuri semnificative care pot conduce, iată, la derapaje judiciare greu de explicat și de acceptat; pe de altă parte, același caz, demonstrează, cel puțin în această situație, capacitatea aceluiași sistem de justiție de a recunoaște și de a repara, prompt și fără ezitare, propriile erori”, se arată într-un comunicat emis de societatea de avocați Plopeanu & Ionescu.

În continuare, tânărul analizează posibilitatea formulării unei cereri de chemare în judecată a Statului Român, pentru acordarea de despăgubiri ca urmare a încarcerării pe o durată de 61 de zile.