ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Joi, 6 august 2015, se împlinesc 98 ani de la luptele eroice de la Mărășești. Cu acest prilej autorităţile vrâncene au organizat numeroase manifestări  dedicate omagierii eroilor neamului căzuţi în Primul Război Mondial. 

Astfel, cei prezenți, joi, la Mausoleul Mărășești vor putea admira un Detașament de Onoare format din militari din cadrul Ministerului Apărării Naționale și cei ai Ministerului Afacerilor Interne. Vor veni la Mausoleul Mărășești pentru parada militară două plutoane ale Regimentului 30 Gardă ”Mihai Viteazu”, două plutoane ale Unității Speciale de Gardă, Onoare și Protecție Instituțională din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, trei plutoane ale Batalionului 280 Infanterie ”Căpitan Valter Mărăcineanu”, Focşani, un pluton SIAS din cadrul IGPR, un pluton al Inspectoratului Județean de Jandarmi Vrancea, un pluton al Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Anghel Saligny”, Vrancea. Totodată, în cinstea eroilor care s-au jertfit la Mărășești, în luptele din 6 august, vor fi trase 21 salve de tun, informează Monitorul de Vrancea.

De asemenea, Asociația Națională Cultul Eroilor "Regina Maria” și Asociația "Tradiția Militară" vor aduce la Mausoleul Mărășești ”Torța libertății și mândriei naționale”. Această torță a fost aprinsă ieri, la orele 20.00, la Mormântul Ostașului Necunoscut din Parcul Carol I, București și va fi înmânată astăzi, militarilor din cadrul Garnizoanei Focșani de către un copil de trupă de 12 ani care va purta uniformă din perioada Primului Război Mondial. Cu lumina de la ”Torța libertății și mândriei naționale” vor fi aprinse candele la mormântul generalului Eremia Grigorescu.

Începând cu orele 18.30, la Mausoleul Mărășești vor avea loc mai multe manifestări dedicate eroilor care şi-au dat viaţa pentru patrie şi neam. La manifestări va fi prezent şi vice premierul Gabriel Oprea. Preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan a lansat invitaţii de participare preşedintelui Klaus Iohannis, premierului Victor Ponta, miniştrilor, ambasadorilor care reprezintă la Bucureşti SUA, Marea Britanie, Franţa, Italia, Federaţia Rusă, Germania, Austria, Ungaria, Turcia, Bulgaria, ţări care au participat în Primul Război Mondial. La eveniment au mai fost invitaţi preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, Prea Fericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, dar şi Înalt Prea Sfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei. 

În intervalul orar 18.30 – 19.30 asociațiile, partidele politice și instituțiile publice sunt invitate să depună coroane de flori în memoria eroilor căzuți în luptele de la Mărășești. Începând cu orele 20.00, va avea loc slujba de comemorare a eroilor urmată de alocuţiuni ale oficialităţilor. La orele 21.00 se va organiza momentul cultural-evocator „Vrancea eroică". Cu acelaşi crez în suflet, ca la 1 Decembrie 1918 când a luat fiinţă, Corul Bărbătesc din Finteusu Mare va interpreta „Treceți Batalioane Române Carpații", dar și alte cântece de cătănie, iar Paula Seling şi Vlad Miriţă vor interpreta cântece patriotice. Marii comandanți ai Armatei Române din Primul Război Mondial vor fi evocaţi de către Vlad Rădescu, Alexandru Bindea, Ioan Isaiu și actorii din trupa „Lupii albi". Comemorarea eroilor de la Mausoleul Mărăşeşti se va încheia cu o defilare militară, retragere cu torţe şi...alte surprize.

 Focșănenii care doresc să participe astăzi la evenimentele de comemorare de la Mausoleul Mărășești și nu au un mijloc de transport pot folosi autobuzele puse gratuit la dispoziție de Compania de Transport Public Focșani. Şase autobuze vor pleca, consecutiv, la ora 18:15 spre Mausoleul Mărășești de la Mausoleul Sud, Focșani. Autobuzele vor opri și în stația Parcul Schuman, în jurul orei 18:30. Cursele de retur vor pleca de la Mausoleul Mărășești la orele 22:00. Vă reamintim că Primăria Focşani va închide Bulevardul Unirii de joi, 6 august, ora 18 până duminică, 9 august, ora 24. Circulaţia pe Bulevardul Unirii va fi oprită traficului rutier pe tronsonul cuprins între intersecţia cu strada Ştefan Cel Mare şi intersecţia cu strada Gh. Pastia şi strada Unirea Principatelor. 

Astăzi are loc şi tradiționalul Maraton „Pe aici nu se trece", organizat de Asociaţia Română pentru Propaganda şi Istoria Aeronauticii. Începând cu orele 10.00, pe esplanada din Piaţa Unirii din Focşani va avea loc deschiderea expoziţiei foto-documentar: „In memoriam.Vrancea istorică", urmată de prezentarea colecţiei Muzeului Vrancei „Primul Război Mondial în imagini" şi colecţiei private aparținând profesorului Ionuț  Bercaru din Bordești - orele 12.00. De la orele 18.00, în Piaţa Unirii vor fi prezenţi „Oamenii statui".

Începând cu ora 19.00, maestrul Dan Puric va susţine momentul artistic „Suflet românesc", un spectacol complex de pantomimă, teatru şi dans. Ziua de 6 august se va încheia cu difuzarea, în Piaţa Unirii din municipiul Focșani, a unui film istoric pus la dispoziție de Casa de Cultură Odobești.

Manifestările vor continua vineri, sâmbătă şi duminică, în aceste zile fiind organizat un concert susţinut de Fanfara Garnizoanei Focşani în Piaţa Unirii, o expoziţie de tehnică militară a Garnizoanei Focşani, un exerciţiu de Drill Team, proiecţii video, filme istorice, recitaluri extraordinare, dar şi târgul meşterilor populari. Sâmbătă şi duminică, cu începere de la ora 19.30, va avea loc spectacolul folcloric al cântecelor de cătănie „Vrancea-Vatra de Istorie". Vor cânta: Nicolae Botgros şi Orchestra Națională de Muzică Populară „Lăutarii" din Chișinău, Sofia Vicoveanca, Sava Negrean Brudaşcu, Mihai Ciobanu, Floarea Calotă, Veta Biriş, Nicolae Furdui Iancu şi Marius Ciprian Pop, Nicolae Sabău, Ion Ghiţulescu, Tudor Furdui Iancu, Cătălin Haşa, Sebastian Stan, Cristian Pomohaci. Spectacolul va fi prezentat de Marius Ciprian Pop.