ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


 Așa cum ActiveNews a anunțat în premierăArhiepiscopia Sucevei și Rădăuților a inaugurat Spitalul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” în localitatea Dolhasca, județul Suceava.

Ieri a fost sfințit acest spital care va oferi servicii medicale pentru cei peste 10.000 de locuitori din zonă.
 
Unitatea medico-socială „Sfântul Gheorghe” a fost sfințită, în data de 20 august 2017, de Înaltpreasfințitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților. În continuare, Ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie, scrie Basilica.ro.

Unitatea va funcționa în vechiul spital - modernizat și extins-, va avea 35 de paturi și va angaja doi medici, șase asistenți medicali și infirmiere. Pe lângă spitalul în sine, au mai fost construite încăperi în care poate funcționa un laborator de analize și locuințe pentru medici.

Interiorul este realizat după ultimile standarde, mobilat complet, băile sunt moderne, iar traseele privind alimentația sau cele legate de curățenie sunt respectate conform reglementărilor în vigoare
 

Proiectul Spitalului din Dolhasca a fost inițiat în anul 2004 și a fost realizat în mare parte prin efortul părintelui Gheorghe Saftiuc de la Parohia „Învierea Domnului” din Dolhasca. Acest spital va fi un spațiu al vindecării trupești și sufletești, a evidențiat părintele.

„Tot ce s-a făcut aici s-a realizat cu oameni și pentru oameni. Ca preot am văzut atâta suferință în rândul semenilor, încât m-am simțit obligat să fac ceva în acest sens. Este o jertfă comună nouă tuturor peste care Cel de Sus și-a pus girul și mila Sa. Astăzi când se strigă pe nedrept în popor „vrem spitale și nu catedrale”, comunitatea din Dolhasca demonstrează că Biserica știe, poate și se implică în vindecarea sufletească, dar și trupească”.

La evenimentele de ieri au participat oficialități centrale și locale. Victor Opaschi, Secretarul de stat pentru culte, a vorbit despre activitățile social filantropice derulate, în ultimii ani, de Biserica Ortodoxă Română.

„Să nu uităm că scopul principal al lucrării Bisericii este sfințirea și mântuirea oamenilor și, mai apoi, asistența socială care, desigur, este foarte importantă”, a punctat domnia sa.

„Acești seculariști critici ai Bisericii Ortodoxe Române refuză să vadă realitatea celor peste 500 instituții și programe social caritabile ale Bisericii Ortodoxe, peste 150 cantine sociale, zeci de organzații și programe de asistență socială și social-medicală, din ce în ce mai multe farmacii sociale și clinici. Acum, iată, un nou spital pe lângă Providența din Iași”, a spus Victor Opaschi.

La eveniment au luat parte sute de persoane din localitatea Dolhasca și din satele învecinate. Ei sunt mulțumiți că nu vor mai fi nevoiți să parcurgă distanțe mari pentru a beneficia de servicii medicale.

Noua instituție medicală funcționează în vechiul spital modernizat și extins cu ajutorul finanțării venite din partea Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților și a Asociației „Mila creștină" din localitate, dar și din alte surse.

Unitatea socio-medicală „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe" dispune în prezent de 35 de paturi și își desfășoara activitatea având 2 medici, 6 asistenți medicali și infirmiere. Interiorul este realizat după ultimile standarde.
 

În ultimii 5 ani, Biserica Ortodoxă Română a cheltuit peste 100 de milioane de euro pentru acțiuni sociale și filantropice, anunța la începutul anului,  agenția Basilica.

Numai în 2016, Biserica a sprijinit românii în nevoie cu aproape 22 de milioane de euro, după cum a arătat raportul prezentat în luna ianuarie 2017. De asemenea, pe tot cuprinsul eparhiilor Patriarhiei Române se desfășoară activități social-filantropice și medicale în 718 instituții și servicii sociale. În prezent se află în derulare 617 proiecte și programe sociale.