ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Guvernul României și Ministerul Culturii au lansat joi campania naționala pentru achiziționarea Cumințeniei Pământului prin subscripție publică.

Mai multe personalități ale lumii culturale, printre care Andrei Pleșu, Victor Rebengiuc sau Oana Pellea, dar și sportivi sau cântăreți, apar în videoclipuri de promovare a campaniei și le transmit românilor să doneze. Pe lângă cele 5.000.000 de euro pe care le pune la dispoziție, Guvernul trebuie să adune 6.000.000 din donații până pe 30 septembrie.

"Brâncuși e al meu", așa se numeste campania demarată de autorități pentru a cumpăra "Cumințenia Pământului."

"Nu-mi pot imagina o țară care să aibă ocazia să achiziționeze un produs al geniului local. Nu e cazul să ezităm, ci să ne gândim că ar fi bine să ne onorăm pe noi înșine, onorându-l pe el. Ia-ți țara și valorile ei în proprietate. Brancuși e al tău și al meu", a fost mesajul transmis de Andrei Pleșu.

Andrei Pleșu este doar una dintre cele 20 de persoane publice care au acceptat să apară în campania Guvernului pentru susținerea subscripției publice. Mesajul principal este ca oamenii să se implice în achiziționarea bunurilor naționale.

Și premierul Dacian Cioloș a postat un mesaj pe pagina sa de facebook.

”Brancuși este și al meu, așa cum este și al vostru, al nostru, al tuturor, dar acest al nostru, al tuturor, trece prin asumarea noastră personală, a fiecăruia dintre noi. Vă invit așadar pe toți să participați la acest proces de subcripție publică, pe fiecare după cât ne permit resursele pe care le avem la dispoziție.", a scris Dacian Cioloș, prim-ministrul României.

Donațiile se pot face pe site-ul brancușiealmeu.ro, prin transfer bancar sau prin numerar la sucursalele băncilor partenere. Ca să se strângă suma de 6.000.000 de euro, românii ar trebui să doneze aproximativ 35.000 de euro pe zi. Deocamdată, ritmul este mult în urmă. Conturile au fost deschide de mai bine de 30 de zile, iar până acum s-au strâns aproximativ 50.000 de euro.

În cazul în care nu va fi atins obiectivul, fiecare donație va fi înapoiată.

Cumințenia Pământului a fost pusă în vânzare în septembrie 2014 de către moștenitorii familiei Romașcu. Pe atunci, aceștia cereau 20.000.000 de euro, iar după un an și jumătate de negocieri au acceptat oferta Guvernului, de 11.000.000 de euro.

Sculptura a fost realizată de Brâncuși în 1907 și face parte din tezaurul național, motiv pentru care, indiferent de proprietar, nu va putea părăsi teritoriul României.