ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cei o sută de mineri care s-au blocat singuri în subteranul exploatărilor Paroșeni și Uricani, din Valea Jiului, nu renunță la protestul extrem declanșat în urmă cu 8 zile, cerând în continuare protecție socială pentru colegii lor ce urmează să fie disponibilizați, titrează EVZ

Oamenii sunt deciși să nu iasă din mină până când revendicările lor vor fi acceptate, ei cerând emitereea unei ordonanțe care să le asigure protecție socială minerilor care vor fi disponibilizați colectiv la începutul anului viitor. Protestatarii închiși în subteran au renunțat, treptat, la greva foamei, după ce, la câteva zile de la declanșarea protestului, unii dintre ei au avut nevoie de îngrijiri medicale.

În ceea ce privește invitația de a se prezenta, luni, la București, la o discuție cu reprezentanții Ministerului Energiei, liderul sindical a spus că a decis, împreună cu colegii săi, să nu dea curs întâlnirii, menționând că analiza situației de la Societatea Națională de Închideri Mine Valea Jiului (SNIMVJ) trebuia făcută până acum. Având în vedere că luni a fost votat noul Guvern, tratativele ar fi trebuit, oricum, să fie reluate de la zero, la o dată ulterioară. 

Minerii solicită prelungirea Ordonanței 36 sau elaborarea unui act normativ similar, care să le garanteze fie acordarea de plăți compensatorii și de vechime în muncă pentru maximum 22 de luni, celor care îndeplinesc condițiile de pensionare în acest interval de timp, fie angajarea la minele din cadrul Complexului Energetic Hunedoara, celor care nu se pot pensiona. 

Anul viitor, circa 280 de persoane care lucrează la cele două exploatări miniere ar urmă să fie disponibilizate.