ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cetatea Costești din Munții Orăștiei, veche de peste două milenii, unul dintre puținele situri UNESCO din România, a devenit loc de pășunat pentru vite. Animalele au lăsat în urmă un adevărat dezastru: murdăresc monumentul și distrug blocurile de calcar.

Cetatea Costești din munții Orăștiei se află într-o situație revoltătoare, deși de aproape două decenii este inclusă în patrimoniul UNESCO. Acum este devastată de cirezile de vaci lăsate să pască în preajma zidurilor ei, potrivit b1.ro.
 
Zeci de blocuri de calcar folosite la ridicarea turnurilor așezării antice au fost distruse ori dislocate din ziduri, multe după ce au fost lovite de vite.

Vacile aduse de localnici pe pășunea din situl UNESCO se reazemă de barele de fier care susțin acoperișurile și le destabilizează sau chiar le rup. Uneori, când plouă, turnurile devin adăposturi pentru animale.
 
Cu toate acestea, autoritățile nu mai par interesate să ia măsuri pentru protejarea monumetului istoric, spre dezamăgirea hunedorenilor.
 
Așezarea de la Costești este una dintre cele mai vizitate cetăți dacice din țară, deși ultimul kilometru al drumului spre sit este greu accesibil.