ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Peste 80 de tone de reziduuri petroliere s-au scurs pe terenul fostei rafinării Venus Oil Reg, din Râmnicu Sărat, după ce societățile care dețin terenurile, clădirile și rezervoarele au renunțat la paza obiectivului și rezervoarele au fost distruse de hoții de fier vechi, fiind poluată o suprafață de aproximativ 2.500 de metri pătrați de teren, anunță Digi 24.

Prefectul județului Buzău, Carmen Ichim, a convocat marți Comitetul Județean pentru Situații de Urgență pentru a lua măsurile ce se impun pentru limitarea dezastrului ecologic care este, potrivit prefectului, cea mai mare poluare care a existat vreodată în județul Buzău și pentru care lichidatorul judiciar și două societăți comerciale se vor alege cu amenzi record și cu dosar penal pentru poluarea mediului.

„Am dispus un control la fosta rafinărie Râmnicu Sărat pentru că se deversa pe sol reziduu petrolier. Am mers la fața locului și am constatat că este un dezastru. Din 12 rezervoare în care societatea Albina Carpatica depozita reziduuri petroliere mai erau în picioare doar două, dar și la alea capacele erau scoase si tot lichidul era scurs pe sol. Am dispus ca APM, Poliția, ISU, Primăria Râmnicu Sărat și Sistemul de Gospodărire a Apelor să facă verificări și să ne spună din documente care este cantitatea care s-a deversat, să ia probe pentru apă și dacă a fost infestată pânza freatică și care e adâncimea la care a ajuns acest produs petrolier. Vreau să văd măsuri concrete însă toate cele trei societăți Albina Carpatică, lichidatorul Venus Oil Reg și Remat Metal Master vor trebui sancționate. Este vorba despre sancțiuni care ajung la un miliard de lei vechi pentru fiecare societate, dar pe lângă acestea se vor alege cu dosar penal pentru poluarea mediului”, a declarat prefectul județului Buzău, Carmen Ichim.

În ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență convocată, marți, de prefectul Carmen Ichim s-a stabilit ca în urma măsurătorilor poluarea cu  reziduuri petroliere nu a afectat deocamdată decât terenul fostei rafinării în suprafață de 2.500 de metri pătrați fără a fi pusă în pericol pânza freatică sau terenurile din jur.

De asemenea, membrii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență au decis ca Prefectura să contacteze urgent serviciile unei firme de specialitate pentru depoluarea zonei iar nota de plată să fie suportată de lichidatorul judiciar și de cele două societăți, care au deținut rezervoare din fosta rafinărie.

Prefectul județului Buzău a mai dispus ca paza obiectivului să fie asigurată de către Poliția Locală Râmnicu Sărat până când societățile responsabile vor asigura, din nou, paza obiectivului.