ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Doi frățiori orfani de mamă, din comuna vrânceană Popești, în vârstă de șapte ani și jumătate, au nevoie de 400 de lei pentru întocmirea referatelor medicale necesare revizuirii certificatelor de handicap. Ei au nevoie de aceste acte pentru ca, din toamnă, să-și poată continua clasa a II-a la „Elena Doamna”, o şcoală specială de surdo-muți din municipul Focşani.

Din disperare, tatăl gemenilor, Negoiță Macovei, a venit să dea anunț la Mica Publicitate, în speranța că cineva se va îndura să-l ajute. 

„Chiar nu am de unde să iau banii ăștia. Trebuie să le fac copiilor actele și să le duc la școală cu o lună înainte de începere. N-am încotro, că de la primărie mi-au tăiat și ajutorul social, cică pentru că s-au mărit alocațiile la copii... În perioada asta nici de muncă cu ziua nu mai este și chiar nu am de unde să iau 400 de lei să duc copiii la doctori pentru referate. Dacă cineva vrea să mă ajute, poate să mă sune la telefon: 0763.983.866”, a spus bărbatul pentru Monitorul de Vrancea.

Tatăl copiilor spune că nu vrea ca băieţii lui să rămână fără carte.

„Nu știu unde să mă mai duc și ce să fac, ca să obțin 400 de lei cât îmi trebuie pentru actele de la doctori, pentru copii. Îmi trebuie niște fișe medicale, niște atestate, așa ceva, așa mi-au zis de la școală. Și cu ele tre să mă duc la comisie și apoi să înscriu copiii mai departe, în clasa a II-a, la școala de surdo-muți de aici, din Focșani, că nu vreau să rămână fără carte”, a mai declarat tatăl.

Mama copiilor a murit în 2012 iar de atunci tatăl a făcut tot ce a știut ca acestora să le fie bine.

„ La început, după ce a murit Victoria, au tot venit de la Protecția Copilului să vadă cum sunt copiii, mi-a fost tare frică să nu-i pierd. Dar au văzut că îi îngrijesc, că le este bine și de când merg la școală n-au mai venit în inspecție așa de des. Eu le vreau numai binele copiilor mei, muncesc cu ziua, îi hrănesc, îi îmbrac cum pot, am mai primit de la lume... Rechizite primesc de la școală, numai că ce să fac... Acum nu am bani pentru referatele alea de la doctori și n-am de unde să iau. Și fără ele nu pot înscrie copiii mai departe, în clasa a doua. Trebuie să îi înscriu cu o lună înainte de începerea școlii și n-am ăștia 400 de lei să-i duc la doctori. În plus, acum, de la 1 iulie, mi-au tăiat și ajutorul social de la primărie. Am fost să întreb și doamna de la social de acolo a zis că fiindcă s-au mărit alocațiile. Era un ajutor de 58 de lei, dar conta...”, a explicat Negoiță Macovei. 

Pe dispoziția nr. 107/22.06.2015, emisă de primarul comunei Popești scrie că, începând cu data de 1 iulie 2015, plata ajutorului social acordat lui Negoiță Macovei încetează, deoarece „acesta nu se mai încadrează în prevederile legale, i s-au modificat veniturile”. 

"Având copii în sistem, are 168 de lei alocație pentru amândoi copiii și dublându-se alocațiile, depășește cuantumul stabilit de lege pentru acordarea ajutorului social. Odată cu majorarea alocațiilor el nu se mai încadrează”, a declarat pentru Monitorul de Vrancea, Nicolae Ciocănel, primarul comunei Popești. 

Totuși, Costel Dumbravă, directorul Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Vrancea afirmă că decizia primăriei din Popeşti nu este corectă.

„Ajutorul social nu putea fi încetat din cauza majorării alocațiilor pentru că legea spune foarte clar că la stabilirea cuantumului ajutorului social, cuantumul alocațiilor care se ia în calcul este cel dinainte de majorare. Domnul în cauză poate să conteste decizia primarului, iar primarul trebuie să îi dea răspuns. Sau poate face o sesizare către noi și vom verifica dosarul său. Trebuie să vadă exact de ce i-a fost încetat ajutorul social, pentru că legal, cei de la primării nu au voie să înceteze plata ajutoarelor sociale pe motiv că s-au majorat alocațiile”, a explicat pentru sursa citată, Costel Dumbravă.

Gemenii Gabriel și Mihai s-au născut cu anumite deficiențe de vorbire și, din câte a relatat tatăl lor, unul dintre ei și cu ușoară deficiență de auz. Pe certificatele lor de încadrare în gradul ușor de handicap scrie că suferă de „deficiență a sistemului nervos și a funcțiilor mintale globale”, motiv pentru care au fost înscriși să învețe carte la Centrul Școlar „Elena Doamna” din Focșani. Negoiță Macovei spune că aceasta a fost cea mai bună soluție. 

„În timpul anului școlar stau acolo pe parcursul săptămânii, iar în week-end îi iau acasă. Și în vacanțe merg și îi iau acasă. Dar pentru ei este foarte bine așa, acolo au asigurat totul, sunt supravegheați și învață. De aceea am vrut să dau anunț la ziar poate mă ajută cineva cu 400 de lei, să le pot face actele să meargă mai departe la școala asta. Că altceva nu ne trebuie, nu ne plângem, de nimic”, a spus Negoiță Constantin.

Și într-adevăr, nu se plâng. Cei doi băieți, deși sunt gemeni, sunt foarte diferiți - unul blond cu ochi albaștri și celălalt brunet cu ochii verzi, însă amândoi sunt la fel de cuminți. În căsuța lor micuță, în care i-a îngăduit bunica paternă, nu au mai mult de un pat, o sobă din lut, o masă pe care stă televizorul și două scaune, însă puștii sunt fericiți, ceea ce se vede de departe, cu ochiul liber. Săraci, dar curat îmbrăcați și spălați, au învățat că trebuie să se mulțumească doar cu atât cu cât le poate oferi tatăl lor. Și dacă-i întrebi, nici nu vor mai mult! Povestesc despre școală cu multă plăcere, își arată cu mândrie diplomele de merit obținute după absolvirea clasei I și spun că acolo, la școală, și-au făcut și prieteni. Și ar vrea ca din toamnă, să-i reîntâlnească. 
 
Dacă doriți să-i ajutați, puteți să-l contactați pe tatăl lor, Negoiță Macovei, la numărul de telefon 0763.983.866.