ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În Piatra Neamț există mai multe instituții unde sunt ținuți copii orfani sau cu dizabilități. Dacă la cei orfani treaba e oarecum în limitele normalului, la cei cu dizabilități situația este îngrozitoare. Multe dintre fetițele minore sunt abuzate sexual chiar în instituții de către colegi sau în afara instituției când merg în familie sau când efectiv fug de acolo.

Multe dintre actele sexuale la care sunt supuse minorele cu dizabilități instituționalizate din Neamț rămân necunoscute, deoarece multe dintre acestea sunt sub tratamente anticoncepționale obligatorii, situația fiind arhicunoscută, dar tolerată. Mai sunt și cazuri când nu se fac tratamente anticoncepționale sau minora fuge din centru și atunci apare imediat sarcina care, de cele mai multe ori, este descoperită când fătul se mișcă. Cu toate acestea se găsesc soluții neoficiale ca fetițele să avorteze și toată lumea să acopere problema, potrivit ziarpiatraneamt.ro.
 
Un astfel de caz a fost furnizat de o sursă, cu acte medicale și tot ce e necesar. Cazul datează din 2013 și este vorba de o elevă internă, adică instituționalizată la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă „Alexandru Roșca” din Piatra Neamț. Cazul este al elevei D.E. născută în 1998, deci la momentul întreruperii de sarcină avea maximum 15 ani. Avortul minorei s-a făcut la un cabinet privat, a costat 400 RON, bani veniți neoficial din partea conducerii C.S.E.I. „Alexandru Roșca”, care a trimis în mod ilegal o angajată să se ocupe de acest caz.

Întoarsă înapoi la C.S.E.I. „Alexandru Roșca”, minora a fost ținuta încuiată sub observație pe motiv că are gripă. Cum a reușit să scape din mâinile celor care teoretic ar fi trebuit să aibă grijă de ea, fetița a fugit, se pare că a rămas însărcinată din nou și a și născut, actualmente locuind într-un fel de baracă improvizată pe malul Bistriței.

De ce se întâmplă așa ceva? De ce medicii din Neamț acceptă să mușamalizeze așa ceva? De ce Consiliul Județean acceptă ca în subordinea lui să se întâmple astfel de atrocități? De ce nimeni nu vede nimic și totul este ascuns sub preș? Sunt întrebări la care ar trebui să răspundă în primul rând autoritățile competente și mai ales Consiliul Județean Neamț.
Care ar putea fi cauzele reale ale fenomenului:

1. Subdimensionarea personalului este principala cauză, deoarece nu poți face față la un număr așa de mare de copii cu probleme doar cu câțiva angajați.
2. Peste 75% dintre posturile din conducerea instituțiilor de asistență socială din Neamț sunt acordate pe criterii politice, cu mită sau prin trafic de influență.
3. Nu exista absolut nici o autoritate care să ia măsuri concrete pentru a împiedica măcar mușamalizarea abuzurilor sexuale la care sunt supuse aceste minore. Dacă ne uităm la cine e președinta Comisiei pentru Protecția copilului la Neamț, deja orice speranță este pierdută.
4. Peste 90% dintre cazurile de copii instituționalizați abuzați care ajung să fie tratați în sistemul medical sunt mușamalizate.

Cât de grav este ca niște fetițe cu dizabilități aflate în grija instituțiilor nemțene să fie abuzate, violate și chiuretate? 

Viața copiilor instituționalizați în Neamț este dincolo de ce ne putem imagina. Copii terorizați, cu mâini și picioare rupte, cu boli netratate, cu reacții instinctuale de animal bătut zilnic și așa mai departe. Totul se mușamalizează pentru că sistemul e condus de oameni numiți politic care în marea lor majoritate nu au pregătirea necesară, ci doar merg la serviciu ca să mai fure ceva din medicamentele sau mâncarea copiilor și desigur să delapideze cât mai mult din banii instituțiilor pe care le conduc.