ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


O tornadă uriașă, fenomen atmosferic neobișnuit pentru România, a tulburat traficul rutier marți la ora 17:45 în zona localității Drajna, din județul Călărași, în apropierea Autostrăzii Soarelui, informează Știrile Pro TV. Imaginile au fost filmate de mai mulți conducători auto, din unghiuri diferite.

Specialiștii pun apariția acestui fenomen atmosferic pe seama încălzirii globale. Tornadele se stârnesc din senin, în mai puțin de 30 de secunde. Un vârtej de vânt puternic pleacă din nori, iar altul, dinspre pământ, cele două intersectându-se pentru a forma o trombă uriașă. 

"Într-adevăr vorbim de o tornadă, pentru că am văzut acea pâlnie care a atins nivelul solului și se vedea clar mișcarea rotațională. Avem curentul cald dinaintea furtunii care alimentează norul și curentul descendent, precipitațiile care cad din nor, din spatele său, iar la un moment dat acestea intră în rotație și generează această trombă”, a declarat Mihai Timu, de la Administrația Națională de Meteorologie. 

Se pare că tulburările atmosferice au stat la baza producerii accidentului rutier de la Drajna, în urma căruia IGSU a activat Planul Roșu de Intervenție. Potrivit Agerpres, un autobuz cu 39 de pasageri s-a răsturnat la Drajna, în județul Călărași, 12 persoane primind asistență medicală la fața locului, iar patru persoane fiind transportate la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean Slobozia.