ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Mașinile de topit zăpada sunt tot mai folosite în Occident, în timp ce în România se trăiește, după fiecare ninsoare puternică, sub nămeți. Situația se poate schimba însă.

Peste 500 de metri cubi de zăpadă pot fi transformați în apă într-o singură oră cu ajutorul unui utilaj precum cel încercat la Târgoviște îm aceste zile.

Mașina reprezintă o creație 100% românească, de la proiectare până la execuție.

"În afară faptului că echipamentul în discuție este foarte util în activitatea de deszăpezire, folosirea să va conduce la scăderea semnificativă a costurilor, practic acesta având nevoie exclusiv de un utilaj care să încarce zăpadă și de o gură de scurgere”, spune primarul Târgoviștei, Cristian Stan, citat de Adevărul.

Aceste utilaje sunt folosite deja în țări precum Statele Unite ale Americii, Suedia, Finlanda sau Germania.

Zăpada adunată cu ajutorul unui excavator este pusă într-o cuvă cu apă caldă, iar apa rezultată este apoi deversată în sistemul de canalizare.

Tot procesul este extrem de eficient, iar transportul zăpezii în afara orașului – un proces extrem de costisitor – este evitat. Timpul de muncă necesar pentru eliberarea orașelor de nămeți se înjumătățește cu ajutorul acestor utilaje, care au prețuri cuprinse între 30.000 și 300.000 de euro.