ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


La 30 de ani de la evenimentele din decembrie 1989, memoria eroilor Revoluției nu este cinstită corespunzător la Sibiu, oraș-martir, în chiar Piața Mare a orașului (fosta „Piața republicii”), unul dintre locurile unde oamenii s-au adunat să manifesteze pentru libertate. Acest lucru este marcat prin două plăci metalice încastrate în pavaj, fără nicio semnalizare specială, astfel încât trecătorii pot călca pe ele din neatenție, iar desele festivaluri comerciale organizate în piața centrală ignoră sau chiar acoperă inscripțiile memoriale. 

O placă metalică dreptunghiulară așezată în apropierea catedralei romano-catolice, cu mesajul „În amintirea celor căzuți pentru Dreptate și Adevăr”, și o placă metalică circulară, cu semnul Crucii și mesajul „Aici a căzut prima victimă din decembrie 1989”, amplasată în zona Muzeului Brukenthal, sunt încastrate în sol, încă din construcție, această eroare expunându-le necinstirii zilnice, prin călcare sau acoperire. Deși Primăria municipiului Sibiu a fost sesizată asupra acestei probleme încă din vara anului 2019, cu cererea ca cele două monumente să fie ridicate pe soclu sau măcar delimitate cu stâlpi și lanțuri metalice, răspunsul nu a venit decât la începutul lunii decembrie, când subiectul a fost închis, laconic, considerându-se că, din moment ce amplasarea plăcilor a fost avizată în această formă de către toate instituțiile implicate, nu există nicio neregulă. 

„În Piața Mare există două plăcuțe comemorative încastrate în sol, în amintirea Revoluției din 1989, de la care se împlinesc 30 de ani în luna decembrie...Din cauza amplasării direct în pavaj și a lipsei vreunei semnalizări suplimentare, cele două plăci comemorative sunt călcate în picioare de trecători, ceea ce constituie profanarea monumentelor istorice și întinarea memoriei victimelor Revoluției din 1989...Solicit Primăriei Sibiu ca ambele plăcuțe comemorative să fie ridicate pe soclu sau, măcar, împrejmuite cu stâlpi cu lanțuri metalice, pentru a se evita călcarea lor în picioare, din neatenție”, se arăta în sesizarea transmisă pe 6 iunie 2019, de Ziua Eroilor, către Primărie, prin intermediul aplicației de smartphone Sibiu City App.

„Vă informăm că ... amplasarea plăcilor în cauză a fost făcută cu avizul tuturor instituțiilor implicate”, a răspuns, pe 2 decembrie 2019, un consilier superior al serviciului Gospodărire din cadrul Primăriei municipiului Sibiu.

Situația din teren, surprinsă pe 16 decembrie 2019, arată că placa dreptunghiulară se află încastrată în pavaj și neîmprejmuită, la doi pași de bradul festiv, iar placa circulară, cu semnul Crucii pe ea, se află încastrată în pavaj și acoperită de un gard provizoriu, între două cabane de lemn din decorul Târgului de Crăciun.

Potrivit Adevărul.ro , primele mișcări revoluționare din Sibiu au avut loc la 21 decembrie 1989. În dimineața acelei zile, în jurul orei 8:30, câteva zeci de persoane, în mare parte muncitori de la întreprinderile din oraș, s-au strâns în Piața Republicii și au început să strige lozinci împotriva regimului Ceaușescu. Câțiva manifestanți au spart geamurile unei librării din zona centrală a orașului și au dat foc cărților care îl aveau pe Nicolae Ceaușescu pe copertă. Pentru reprimarea demonstranților, în Piața Republicii este trimisă formațiunea „Scutul", o grupă specială a Miliției, care arestează câțiva manifestanți și are parte de o ripostă hotărâtă a oamenilor din piață. Aceștia reușesc să răstoarne o mașină ARO a Miliției, după care o incendiază chiar în mijlocul Pieței. În urma acestor incidente, locotenent-colonelul Aurel Dragomir, comandantul garnizoanei Sibiu, a trimis în Piața Republicii un detașament de elevi ai școlii militare „Nicolae Bălcescu", sub comanda locotenent-colonelului Milan Irimescu. Înarmați cu pistoale-mitralieră și muniție de război, militarii au primit ordin să execute foc de avertisment, deoarece o parte dintre manifestanți deveniseră turbulenți. Este unul din momentele controversate ale Revoluției din Sibiu, întrucât, deși toate mărturiile afirmă că soldații au executat foc în plan vertical, mai mulți manifestanți sunt atinși de gloanțe. Doi oameni sunt uciși, iar alți patru sunt răniți prin împușcare. Bilanțul victimelor Revoluției de la Sibiu număra, la sfârșitul lunii decembrie 1989, era de 99 de morți și 274 de răniți, după cum arată Vasile Avram în cartea „Zeul din labirint: Sibiu, decembrie 1989”.