ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Marele proiect „Fără Penali” pentru care cei din Uniunea Salvați România s-au mobilizat în ultimele șase luni, adunând mii de semnături ar putea să fie compromisă.

 USR a anunțat că cere demisia primarului Gheorghe după ce Primăria Arad nu a atestat semnăturile din cadrul proiectului „Fără Penali”.   Parlamentarii USR susțin că nu exclud posibilitatea ca primarului Gheorghe Falcă să i se facă și o plângere penală pentru abuz în serviciu.
 

21.000 de semnături adunate pentru inițiativa "Fără Penali” au fost reținute de municipalitate, iar câteva ore mai târziu, Falcă a anunțat că din cele 21.000 de semnături depuse de reprezentanții USR Arad doar 14.588 au fost validate.

„Așa cum se întâmplă de fiecare dată, adevărul iese la iveală. Funcționarii publici, nu primarul, au verificat autenticitatea datelor completate în tabele și s-a constatat faptul că o parte din ele nu corespundeau realității. Astfel, a apărut această diferență mare între numărul semnăturilor raportate la București și cel al semnăturilor validate. Toate faptele încadrate de Codul Penal la fals în înscrisuri se regăsesc pe listele aduse de USR Arad. Acest lucru ne obligă să transmitem instituțiilor statului semnăturile care nu au fost validate”, a declarat Gheorghe Falcă, potrivit cotidianul.ro.

Acesta a spus că, la sfârșitul lunii august, Primăria Municipiului Arad a primit de la reprezentanții USR Arad 62 de dosare, totalizând peste 20.000 de semnături.

Conform lui Falcă, toate aceste semnături au fost verificate de către împuterniciți ai primarului, care au parole de acces în baza de date națională, iar acesta ar fi și motivul pentru care nu a putut fi angrenat un număr mai mare de funcționari, astfel încât verificarea datelor să se realizeze într-un interval de timp mai scurt.

USR a cerut vineri demisia lui Gheorghe Falcă, acuzând administrația locală arădeană că a reținut semnăturile strânse în campania #Fără penali în funcții publice, deși exista un termen legal pentru validare, care a fost depășit de mult.


De cealaltă parte, reprezentanții Primăriei Arad au comunicat faptul că vor încheia vineri procedura de validare a semnăturilor pentru inițiativa cetățenească "Fără Penali în Funcții Publice” și că nu s-a avut intenția de a o bloca.

"Așa cum știti, am semnat pentru această inițiativă cetățenească, mai mult de atât, împreună cu colegii din PNL Arad am strâns semnături, iar la nivel național, Partidul Național Liberal sprijină această inițiativă și așteptăm toate documentele în Parlamentul României. Regretul meu este că cei de la USR folosesc un astfel de moment fără să respecte ceea ce înseamnă echilibru. Dânșii au adus în două tranșe documentele pentru verificare. Pentru cea de-a doua tranșă, azi este ultima zi de verificare din cele 15 prevăzute de lege. Doamna secretară a Primăriei a avut o întâlnire cu reprezentanții USR Arad cu ocazia căreia li s-a comunicat faptul că în cursul zilei vor primi toate dosarele atestate. Ce s-a întâmplat între momentul de aseară și cel din cursul acestei dimineți, când mi s-a cerut demisia, dovedește faptul că în spatele inițiativei cetățenești se ascunde și un interes politic. Este regretabil că se întâmplă așa ceva. Eu sunt alesul cetățenilor, cu atribuțiuni dincolo de ceea ce înseamnă verificarea unor semnături. Cei care cunosc procedura știu că nu primarul se ocupă de așa ceva, sunt oameni mandați să facă acest lucru. Dacă oamenii ar fi întârziat o zi, vă întreb: un primar trebuia să-și dea demisia? Până la urmă oamenii au responsabilitatea de a verifica legalitatea acestor documente. Cred că este nevoie de mai multă toleranță, echilibru pentru a putea îndeplini obiectivul inițiativei cetățenești <Fărăpenali>”, a declarat anterior Falcă.