ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Comercianții care vând mâncare la Zilele Maghiare Partium – organizate recent în municipiul Satu Mare – susțin că organizatorii le-au interzis să vândă celebrii mititei.

"Am 200 de mici acasă, în congelator, și am vrut să îi vindem. Ni s-a spus să nu îi vindem pentru că la acest festival nu se vinde mâncare românească. Nu ne lasă să vindem nici săptămâna viitoare, la manifestările din Grădina Romei. Oamenii sunt supărați, mulți au cerut mici și a trebuit să le spunem că nu avem voie să îi vindem", s-a plâns patroana unei firme care vinde astfel de produse în presasm.ro.

Organizatorul principal al evenimentului, Stier Peter, a oferit o explicație. A spus că mititeii au fost interziși încă de la prima ediție a festivalului, tocmai pentru a se promova mâncarea tradițională maghiară și șvăbească. Întrebat dacă rețeta cartofilor pai este o tradițională maghiară sau șvăbească, Stier Peter a spus că NU. Dar cartofii pai se VÂND!

”Noi, ca organizatori, avem dreptul să interzicem sau să impunem ceva comercianților. Nu că nu ar fi într-un fel adevărat că am cerut acest lucru. Dar încă de la prima ediție s-a hotărât ca micii să nu se vândă, ci să se promoveze obiceiurile culinare maghiare și șvăbești”, a spus Stier Peter.