ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


De ceva timp, au apărut tot mai multe informații care arată că statul român se pregătește, încet-încet, de iminența unui război. De la chemările adresate tot  mai multor rezerviști pentru a se prezenta la Centrele Militare Zonale, la rapoartele cu deplasări de tehnică militară pe teritoriul României dar și accelerarea programului de achiziții, românii au văzut tot mai multe indicii că "se pregătește ceva". Nu mai vorbim de deplasarea de armament american și de înființarea unui comandament NATO în țara noastră.

Iată însă că o nouă măsură dă apă la moară celor care se gândesc la posibilitatea războiului. În ultimii 25 de ani, adăposturile antiaeriene de la subsolul blocurilor de locuințe au fost transformate în beciuri. Românii au folosit acele încăperi pentru a-și pune la adăpost murăturile și conserve.

La Craiova, însă, Primăria a luat măsuri radicale. Oficialii locali au trecut la inventarierea adăposturilor aeriene și le vor aduce în stare de funcționare.  „În acest an, am identificat 204 adăposturi antiaeriene, dintre care în stare de funcționare imediată sunt cam 80%, celelalte necesită unele lucrări. Ne-am propus să le igienizăm, în primul trimestru al anului 2016, și să eliberăm spațiile care sunt ocupate cu diferite obiecte și produse ale proprietarilor din acele blocuri. Unele dintre ele, am mai spus, sunt în stare de funcționare și pot fi folosite în cazul unor probleme. Dacă aceste adăposturi sunt ocupate cu conserve și murături, proprietarii vor fi obligați să și le mute în boxe. Avem o echipă care monitorizează aceste adăposturi și, la sfârșitul primului trimestru al anului 2016, vrem să avem toate cele 204 adăposturi în stare de funcționare. Aceste spații vor fi date, probabil, în administrarea RAADPFL, care le va salubriza și moderniza, iar regia ar trebui să aibă bugetată o anumită sumă de bani în fiecare an pentru a se îngriji de aceste spații", a afirmat viceprimarul Craiovei, Dan Dașoveanu, pentru Gazeta de Sud.

Adăposturile Apărare Locală Antiaeriană trebuie să fie dotate cu sursă de apă, grupuri sanitare și energie electrică, să aibă în stare de funcționare sistemul de ventilație și gurile de aerisire, iar ușile blindate să fie funcționale, notează sursa citată.
 
Adăposturile antiaeriene sunt marcate cu un pătrățel portocaliu care conțin un triunghi albastru cu vârful în sus. Măsura marcării acestor adăposturi a fost luată la începutul anului 2015.