ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Duminica aceasta a avut loc proclamarea oficială a canonizării Sfântului Cuvios Pafnutie – Pârvu Zugravul. Ceremonia s-a desfășurat la Mănăstirea Robaia din Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, după oficierea Sfintei Liturghii.

Hotărârea canonizării Cuviosului Pafnutie a fost adoptată în cadrul ședinței Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române întrunit în perioada 4-5 iulie 2017, la Resedința Patriarhală, scrie basilica.ro.

Făcând referire la viața pictorului, Patriarhul Daniel a evidențiat că i s-a zis 'Mutul' nu pentru că era mut, ci pentru că picta numai în stare de rugăciune a minții sau a inimii și dacă se întâmpla să vorbească oprea lucrarea până în ziua următoare. El a fost în atenția noastră pentru canonizare nu doar pentru că era un mare artist, ci în primul rând pentru că era un rugător.

Pictorul Pârvu Mutu, reprezentant de seamă al stilului brâncovenesc, a trăit în perioada 1657-1735, fiind născut în Câmpulung Mușcel. Spre sfărșitul vieții a fost tuns în monahism, primind numele de Pafnutie.