ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Mii de oameni sunt așteptați la sfârșitul acestei săptămâni la Târgul de Fete de pe Muntele Găina, cea mai mare și mai cunoscută sărbătoare populară din România.

Târgul este organizat de sute de ani în cea mai apropiată duminică de sărbătoarea Sfântului Ilie (20 iulie) și păstrează caracteristicile tradiționale autentice.

Organizatorii anunță, printr-un comunicat, câteva dintre ingredientele ediției din acest an — spectacole folclorice cu nume mari ale muzicii populare românești, concerte de muzică folk și muzică ușoară, focuri de artificii și petreceri în aer liber.

„Târgul de Fete de pe Muntele Găina este pe drept cuvânt un brand important al României, iar manifestarea este cunoscută ca fiind cea mai mare sărbătoare populară în aer liber. În vechime sărbătoarea era un prilej pentru oamenii din zonă să se întâlnească, venind din localitățile apropiate Muntelui Găina, să își revadă rudele sau prietenii, iar pentru tineri să se cunoască, să lege prietenii și chiar să se căsătorească. În prezent Târgul de Fete de pe Găina reprezintă și încercarea noastră de a susține și promova meșteșugurile tradiționale, portul popular românesc, obiceiurile și tradițiile dar și muzica populară autentică. Sperăm ca și în acest an mii de oameni să urce pe Muntele Găina pentru a prețui împreună tradițiile noastre strămoșești", a spus managerul Centrului de Cultură "Augustin Bena" Alba, Alexandru Pal.

Târgul se desfășoară atât în comuna Avram Iancu, la poalele Muntelui Găina, cât și pe un platou montan la o altitudine de aproape 1.500 de metri, într-o zonă pitorească.

Târgul de Fete va debuta, sâmbătă, în Avram Iancu, cea mai apropiată localitate de Muntele Găina, deschiderea oficială fiind dată de tulnicăresele din Apuseni și de cântecul lor unic, tulnicul fiind un instrument simbol al Târgului de Fete dar și al Țării Moților.

În acest an, în deschiderea festivă se va alătura și Fanfara "Augustin Bena" a județului Alba. De la ora 14,00 va avea loc la Muzeul Memorial "Avram Iancu" un moment evocator în memoria "Crăișorului munților", cel care a fost declarat de Parlamentul României erou al națiunii române. În centrul comunei Avram Iancu va avea loc un târg al meșterilor populari dar și o expoziție de fotografie etnografică denumită „Timp Străvechi", aceasta fiind semnată de Vasile Sârb și elevii săi de la Clasa de Arte Vizuale Moderne din cadrul Centrului de Cultură "Augustin Bena".

În program sunt incluse apoi activități de educație artistică și culturală pentru copii, realizate de reprezentanții Școlii de Arte și Meșteșuguri din cadrul Centrului de Cultură „Augustin Bena" Alba.

La ora 17,00 în centrul comunei Avram Iancu se va desfășura un spectacol folcloric în care vor evolua diferite ansambluri din regiune. La ora 20,00 va avea loc un foc de artificii, iar apoi participanții vor urca pe Muntele Găina.

Târgul de Fete se va muta sâmbătă seara pe Muntele Găina, unde de la ora 21,00 va avea loc un recital susținut de trupa RE-BORN, iar de la ora 21,40 un concert extraordinar de muzică folk cu Vasile Șeicaru, Mircea Vintilă, Vali Șerban și Florin Săsărman. Petrecerea va continua până târziu în noapte cu discotecă în aer liber, focuri de tabără și focuri de artificii, atmosfera fiind întreținută de MC și DJ SEGA, într-un show unic de lumini și efecte speciale.

Duminică, Târgul de Fete va începe la ora 10,00, cu un ceremonial solemn la Crucea Iancului de pe Muntele Găina, unde va avea loc o slujbă Te Deum și oficialitățile prezente la eveniment vor depune coroane de flori. Momentul solemn va fi accentuat de Tulnicăresele din Avram Iancu și Fanfara "Augustin Bena" a județului Alba. La ora 10,30 va fi deschis Târgul Meșterilor Populari la care meșterii vor prezenta obiecte tradiționale pe care continuă să le fabrice prin tehnici vechi de sute de ani.

La ora 11,00 va începe un spectacol extraordinar de folclor.

Această manifestare etno-culturală a fost menționată prima dată în documente în 1816. La Târgul de Fete se adunau locuitorii din Munții Apuseni pentru a face schimb de produse dar era și un prilej pentru întâlnirea și căsătoria tinerilor din zone îndepărtate, care veneau aici cu părinții. Pregătirile pentru urcatul pe munte se făceau cu câteva zile înainte iar duminica cu noaptea in cap se urca pe munte în poiana unde avea loc târgul. Se spune că fetele veneau cu zestrea încărcată pe cai, iar cununia se făcea pe loc de către preoții care participau la acest eveniment. Ceremonia era însoțită de cântece și schimb de jocuri cu „strigături", iar fetele "se luau", nu se cumpărau.

În decursul timpului la Târgul de Fete au participat, potrivit relatărilor istorice, personalități importante precum împăratul austriac Franz Joseph I, în timpul unei vizite în Transilvania, în 1852, primul-ministru al României din perioada interbelică Ionel I. C. Brătianu, pentru vizita acestuia fiind amenajată o tabără de corturi, sau regele României Ferdinand I, în 1924, în prezența căruia s-a sfințit "Crucea Iancului".

Târgul de Fete de pe Muntele Găina este organizat de Consiliul Județean Alba, Centrul de Cultură „Augustin Bena" Alba, Primăria comunei Avram Iancu, în parteneriat cu consiliile județene din Arad, Bihor, Cluj și Hunedoara.