ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Există români pentru care Ziua Națională are o dublă semnificație. O fostă profesoară de limba română din Harghita retrăiește azi momentele povestite de bunicii săi care au participat la marele eveniment istoric de la 1 Decembrie.

În semn de respect, ea poartă de Ziua României una dintre cele mai prețioase ii din colecția personală. 

Doinița Ana Dobrean are 65 de ani și a fost profesoară de limba română. Când s-a pensionat și-a făcut timp pentru pasiunea de o viață. A strâns sute de cusături românești de la sătenii din comuna harghiteană Subcetate. Cea mai valoroasă ie din colecția sa este cea purtată de bunica ei pe 1 Decembrie 1938.

Fosta profesoară a scris un raft întreg de cărți despre comorile din satul în care s-a născut. Alături de monografia comunei Subcetate, a inventariat sute de modele de cusături românești de pe valea Mureșului Superior, potrivit tvr.ro. Toate, dintr-un profund respect pentru trecutul neamului său.

Doinița Dobrean își dorește ca întreaga ei colecție de ii și cusături populare românești să intre în patrimoniul Muzeului Țăranului Român, drept mărturie a existenței românilor din județul Harghita.