ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Orașul Arad va fi supravegheat de 1.500 de camere video care vor fi instalate pe străzi printr-un proiect estimat la 11 milioane de euro, sistemul urmând să fie „cel mai performant din țară”, care integrează și inteligența artificială, a anunțat, luni, primarul Călin Bibarț.

Potrivit edilului, camerele vor monitoriza tot orașul, pentru creșterea securității publice, o mai bună gestionare a traficului, prevenirea și investigarea infracțiunilor de trafic, asigurarea securității în zonele publice și creșterea eficienței operaționale.

„Suntem la faza de studiu de fezabilitate care a fost aprobat de Autoritatea pentru Digitalizarea României, un demers absolut necesar care verifică pe de o parte că echipamentele nu sunt cu o dedicație specială, pentru o anumită firmă, precum și faptul că ele au capacitatea de a fi integrate în tot ce înseamnă digitalizare, nu doar în oraș, ci la nivelul întregii țări. După ce va fi aprobat studiul în Consiliul Local, urmează licitația pentru proiectare și execuție. Într-un parcurs normal, în toamnă și iarnă urmează să se facă proiectarea, iar anul viitor să înceapă execuția. Dincolo de camerele care vor fi pe mai multe categorii - cele care citesc plăcuțele de înmatriculare, cele care pot da alarmă cu anumite probleme din proximitatea școlilor, cele care semnalează incendii, blocaje în trafic etc -, important este softul care integrează de la e-ticketing până la telegestiune. Sistemul are capacitatea de a semnala în mod real orice problemă care apare la nivelul municipiului și să atenționeze cel mai apropiat echipaj care s-ar putea deplasa la fața locului pentru a interveni în cel mai scurt timp posibil. Va fi cel mai performant sistem din România și singurul care are capacitatea de a le integra pe toate celelalte”, a declarat primarul Călin Bibarț, citat de agerpres.ro.  

Edilul a spus că un avantaj al folosirii unui sistem cu inteligență artificială în CCTV (televiziune cu circuit închis) este acela că se face detectarea automată "a comportamentelor suspecte". De asemenea, este posibilă recunoașterea automată a obiectelor și persoanelor și analiza imaginilor, ceea ce va conduce la optimizarea resurselor umane și la un răspuns rapid la incidente.