ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Primarul Capitalei, Gabriela Firea, nu a avut inițiativa realizării niciunei lucrări, dintre cele aflate în lista de obiective a Administrației Monumentelor și Patrimoniului Turistic (AMTP), decizia urmând să rămână în continuare a comisiilor de specialiști, pe baza propunerilor venite de la organizații guvernamentale, diplomatice sau ale societății civile, anunță un comunicat al primăriei.

Anunțul municipalității survine unor comentarii apărute în presă pe tema monumentelor care vor fi finanțate în acest an de către Primăria Capitalei.

„Din totalul sumei de 30 milioane lei alocată pentru monumente de for public în proiectul de buget pe 2017, 26,15 milioane lei vor fi cheltuiți pentru realizarea unor proiecte propuse de Comisia pentru pregătirea Aniversării Marii Uniri, condusă de academicianul Răzvan Theodorescu”, se arată în comunicat.

 Potrivit reprezentanților primăriei, pentru Monument „Ferdinand I Întregitorul” realizat de Florin Codre s-au alocat 7 milioane lei pentru realizare monumentului, la care se adaugă 50 mii lei pentru amplasarea lui. Monument „Marea Unire”, realizat de Ion Bolborea, va costa Primăria 6,5 milioane lei (realizare) și 50 mii lei (proiectul tehnic de amplasare).

Pentru Monument „I.C. Brătianu”, aflat în reconstrucție, Primăria va da 8 milioane lei (realizare) și 50 mii lei (proiect tehnic de amplasare)

Monument „Însingurare”, dedicat mamelor și soțiilor eroilor căzuți în Războiul de Întregire, după conceptul artistic al sculptorului Ioan Mândrescu, va costa PMB 4,5 milioane lei.

De asemenea s-au alocat bani pentru monumentele ale căror lucrari au fost demarate în anii anteriori, Avram Iancu (192 mii lei), Corneliu Coposu (118 mii lei), Pavel D. Kiseleff - Spațiul cubului (1 milion lei), Regenesis (475 mii lei), Ansamblu Prințul Rainier de Monaco (360 mii lei), și pentru monumentele a căror realizare se va demara în acest an, în baza unor propuneri sau concursuri din anii precedeni: Hortensia Papadat-Bengescu (1,1 milioane lei), Statuie Dac (275 mii lei) sau Lupta cu inerția (70 mii lei).