ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Reprezentanții asociațiilor de români din Harghita și Covasna au atras atenția în cadrul lucrărilor Universității de Vară de la Izvorul Mureșului, că le este tot mai greu să-și păstreze identitatea în zonă și că statul român ar trebui să-și asume în mod ferm rezolvarea problemelor cu care ei se confruntă, potrivit Napoca News.

Directorul Centrului European de Studii Covasna-Harghita din Sfântu Gheorghe, părintele Sebastian Pârvu a declarat că românilor le este greu să-și păstreze identitatea, deoarece se confruntă cu o lipsă de subfinanțare a instituțiilor lor identitare, iar tinerii părăsesc zona pentru că nu își găsesc locuri de muncă.

„Este greu să fii român pentru că aici, în zonă, nu avem multe oportunități în ceea ce privește obținerea unor locuri de muncă sau întărirea instituțiilor fundamentale. Avem probleme în toate instituțiile identitare ale noastre, fie că discutăm de școală, de biserică sau de ONG-uri, care se confruntă cu lipsa finanțării. Sunt anumite probleme pe care noi nu le putem rezolva prin forțe proprii și este nevoie de intervenția fermă a statului român, care să găsească pârghii prin care să favorizeze așezarea specialiștilor la noi în zonă. Mă refer la tineri care merg să studieze în alte orașe și care nu se mai reîntorc aici", a declarat părintele Sebastian Pârvu.

Și senatorul PMP din Covasna, Gheorghe Baciu a lansat un apel către statul român de a-și asuma în mod concret rezolvarea problemelor privind românii din zonă și de acționa în această direcție.

„Statul român trebuie să-și asume în mod concret prin politica legislativă rezolvarea problemelor românilor din acest areal. Dacă noi, în Harghita, Covasna și parțial Mureș, suntem mai puțini români asta nu înseamnă că trăim tot în România și nu ar trebui să avem exact aceleași drepturi ca și cei de pe Lipscani sau de pe Calea Victoriei, în sensul că eu nu trebuie să fiu îngrădit în țara mea, nici să îmi folosesc limba sau să folosesc prevederea legislativă, alocarea de buget și tot ce este necesar pentru a promova limba română. Cred că este necesar ca toate forțele politice din țara noastră, indiferent că sunt parlamentare sau din afara Parlamentului, și fac un apel în acest sens, să ne unim și să ne formulăm un punct de vedere comun în ceea ce privește rezolvarea problemelor românilor de aici", a spus senatorul Gheorghe Baciu.