ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În contextul în care peste 3000 de români, de la academicieni și profesori universitari la artiști și scriitori cât și peste 200 de elevi și profesori ai Liceului "Mircea Vulcănescu" se opun vehement schimbării brutale a denumirii Liceului, primarul PSD al Sectorului 4, Daniel Băluță, ignoră toate petițiile și merge mai departe cu abuzul. 

Astfel, deși Hotărârea este contestată chiar de membrii Consiliului Local al Sectorului 4, care au declarat că vor convoca o nouă ședință extraordinară pentru abrogarea ei, Primăria a transmis Liceului Hotărârea, cu menționarea că este "in vigoare" și, ca atare, conducerea liceului ar trebui să se conformeze și să înceapă procedura de schimbare a denumirii cu cea a primarului Cernăuțiului din perioada ultimului război mondial, Traian Popovici. Notăm că Liceul a aflat de decizia primarului PSD de abia după adoptarea Hotărârii, de la... ActiveNews.

Somația este la rândul ei abuzivă pentru că, chiar dacă nu ar fi contestată de atâtea instanțe morale și profesionale, ea ar trebui validată de alte trei foruri, până la a intra "în vigoare": Primăria Capitalei, Inspectoratul Școalar al Municipiului București și Ministerul Educației Naționale.

Respectiv, în ce privește avizul Primăriei Capitalei, conform dispozițiile legale prevăzute de art. 3 din OG nr. 63/2002 privind atribuirea sau schimbarea de denumiri, prin care legiuitorul român a stabilit că "(1) Proiectele de hotărâri ale consiliilor județene sau locale, având ca obiect atribuirea ca denumire a unor nume de personalități ori evenimente istorice, politice, culturale sau de orice altă natură ori schimbarea unor astfel de denumiri vor putea fi adoptate numai după ce au fost analizate și avizate de comisia de atribuire de denumiri județeană, respectiv a municipiului București. (2) Comisia de atribuire de denumiri este formată din 5 membri, specialiști din domeniile istoriei, etnografiei, geografiei, lingvisticii sau artei, din care un președinte și un vicepreședinte”.

Totodată, prin art. 12 din Ordinul nr. 564/2008 pentru aprobarea Regulamentului de funcționare a Comisiei de atribuire de denumiri județene, respectiv a Municipiului București se prevede că "(1) La emiterea avizului sunt avute în vedere, în principal, următoarele aspecte: a) concordanța propunerii cu tradițiile românești în domeniu, precum și cu specificul social-cultural și cu tradiția istorică a județului sau a localității, după caz”.

"Specialistul" Băluță s-ar putea să aibă mai multe surprize în perioada următoare, pentru că propunerea lui, de înlocuire a lui Mircea Vulcănescu cu Traian Popovici nu se potrivește liceului nici din punct de vedere profesional. Așa cum arată profesorii și elevii Liceului în Memoriul lor adresat ministrului Educației, liceul are un profil tehnologic, economic, conform carierei patronului spiritual al lacașului de învâțământ, marele român Mircea Vulcănescu. Marele român Traian Popovici, salvatorul a zeci de mii de evrei din Bucovina eliberată de hoardele bolșevice, merită fără îndoială să fie omagiat cu o statuie impozantă și o piațetă publică care ar putea fi instaurată chiar sub ferestrele Ambasadei Israelului în România, adiacentă Pieței Unirii, unde în prezent este o parcare plină de aurolaci și parcagii agresivi vopsiți cu o cerneală maro, invizibilă pentru Poliția Română. Dar, problemă:Traian Popovici a fost avocat. "Specialistul" Băluță, de profesie dentist, vrea să schimbe și profilul Liceului?

Specialiștii autentici, profesorii Liceului Mircea Vulcănescu i-au transmis însă foarte clar primarului Băluță punctul de vedere pe această temă, din care redăm: "Subliniem că această modificare este, după părerea noastră, nedreaptă și inoportună, cu atât mai mult cu cât Mircea Vulcănescu este un simbol al valorilor noastre naționale pe care trebuie să le apărăm.

Nu putem fi de acord cu această schimbare, în primul rând pentru că profilul intelectual al lui Mircea Vulcănescu corespunde profilului școlii noastre, atât  din punct de vedere al domeniului de pregătire, cât și din punctul de vedere al viziunii școlii. Scriitor, filosof, sociolog, economist, teolog, profesor de etică, profesor de economie politică și științe juridice, un model de trăire creștină, un martir al temnițelor comuniste, Mircea Vulcănescu reprezintă un model demn de urmat pentru tinerii în formare, atât ca viitori economiști, cât și ca buni creștini. Ne dorim să imprimăm elevilor noștri calitățile unui economist bine ancorat în spiritualitatea creștină românească.

Considerăm că prin schimbarea denumirii liceului l-am condamna din nou, în mod samavolnic, pe Mircea Vulcănescu, așa cum a făcut-o un „tribunal al poporului” ilegitim, înființat de comisarii bolșevici. Această a doua condamnare ar fi cu atât mai gravă cu cât ea ar avea loc astăzi într-o Românie în care comunismul a fost condamnat ca regim ilegitim și criminal, într-o Românie în care ne dorim să reclădim o scară de valori autentice."

Reamintim că Sectorul 1, unde se află strada Mircea Vulcănescu, Sectorul 2, unde se află bustul martirului cât și Primăria Bârsana, unde se află și o statuie și o școala "Mircea Vulcănescu", au respins în unanimitate aberația schimbării denumirilor și demolării statuilor marelui gânditor creștin, venită din partea unui Institut dubios care ar putea fi reclamat cu lejeritate la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării.

Așteptăm cu interes să vedem cum vor rezolva problema consilierii locali ai Sectorului 4, pentru că, așa cum spunea consilierul USR Antonio Andrușceac, "noi nu suntem aici să vorbim despre borduri, buget și alte lucruri care pot fi înlocuite, suntem aici să apărăm memoria unui neam, memoria unui erou martir: Mircea Vulcănescu. Probabil că, dacă nu vom face lucrul ăsta până la capăt, la rând vor fi alții: Radu Gyr, Cioran, Eliade, de ce nu, și Eminescu, la un moment dat…”