ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Tribunalul Harghita a admis acțiunea Asociației Civice pentru Demnitate în Europa (ADEC) împotriva primarului UDMR din Miercurea Ciuc și l-a obligat pe acesta să respecte limba oficială de stat în România, scrie Dan Tănasă pe blogul său.

Acesta trebuie să schimbe toate indicatoarele și panourile rutiere de pe raza municipiului Miercurea Ciuc inscripționate în prezent mai întâi în limba minorității, limba maghiară, cu alte indicatoare și panouri rutiere în care limba oficială de stat să fie inscripționată deasupra limba minorității.

Acțiunea înaintată de Asociația Civică pentru Demnitate în Europa (ADEC) în acest caz ar fi trebuit să fie deschisă de către reprezentantul Guvernului României în județul Harghita, prefectul Jean-Adrian Andrei.

Prefectul județului Harghita, Jean-Adrian Andrei, era obligat legal de prevederile Legii nr. 340/2004 și de prevederile Constituției României să se adreseze instanței de judecată cu privire la nerespectarea caracterului de limbă oficială de stat a limbii române. Andrei a inițiat o singură acțiune în instanță pe o speță similară pe care însă nu a pus-o în executare (speța a fost una limitativă și nu se referea la toate panourile rutiere inscripționate ilegal). Mai mult chiar, în timpul acestui proces Andrei a ținut partea primarului UDMR, nu a legii.