ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cu două zile înainte de Sfințirea Catedralei Naționale, un site titra cu litere de-o șchioapă: „EXCLUSIV. ISU nu a dat aviz pentru inaugurarea Catedralei Mântuirii Neamului: „Este ilegal. Se face pe răspunderea organizatorului!”. În capul articolului stă scris: „Biserica Ortodoxă Română (BOR) dovedește încă o dată că este deasupra legii.”, dar realitatea este cu totul alta.

Într-un comunicat trimis agenției Mediafax, reprezentanții ISU afirmă clar că „În prezent, construcția nu este finalizată, de aceea nu se poate pune în discuție existența unei autorizări pentru siguranța la incendiu”, precizând că autorizația de securitate la incendiu reprezintă actul administrativ emis de inspectoratele pentru situații de urgență la finalizarea construcției, înainte de intrarea efectivă în funcțiune, potrivit destinației declarată de beneficiar.

Cu alte cuvinte, nu se putea pune problema ca Biserica Ortodoxă să ceară autorizație, pentru că nu avea cum. În articolul de pe agenția Mediafax, reprezentanții ISU spun că au înștiințat clar autoritățile bisericești că poartă întreaga responsabilitate pentru siguranța participanților, prin două adrese adresele transmise pe 22 și 23 noiembrie 2018. Ceea ce și Biserica și-a și asumat.

Ca tacămul să fie complet, în articol este strecurată o altă minciună enormă, ar fi vorba despre Centenarul existenței statului român, nu al Marii Uniri. „Biserica și-a fixat ca obiectiv inaugurarea cu orice preț a construcției în anul în care România împlinește 100 de ani”, scrie autorul. Atitudinea de batjocorire a Centenarului de către recorder.ro a fost documentată deja de ActiveNews. Mai multe puteți citi aici