ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Diplome în limba maghiară la absolvirea școlii generale din Corunca, județul Mureș, au fost emise de instituția de învățământ din comună, pentru festivitatea de sfârșit de an școlar, organizată separat pentru elevii secției maghiare.

Consilierul local PNL Corunca, Răzvan Popa, susține că asemenea manifestări antiromânești sunt vechi și vin din partea organizației UDMR din comună: „Toate tensiunile dintre românii și maghiarii din Corunca sunt provocate, alimentate și susținute de organizația locală UDMR, și au drept scop cheltuirea discreționară a banilor publici, accesul la lucrări publice, furnizări de servicii, accederea clientelei de partid și a rudelor în diverse funcții. Totul a culminat cu festivitatea de sfârșit de an școlar, organizată public doar pentru elevii secției maghiare și cu emiterea de diplome în limba maghiară, cu antetul ministerului tradus, în neconcordanță cu reglementările legale în vigoare.”

Deputatul Marius Pașcan, dorește schimbarea Legii învățămâtului, pentru ca orice document oficial de absolvire al școlii să fie redactat doar în limba română.

Inspectorul școlar general Ioan Macarie a confirmat pentru Radio Târgu Mureș că la festivitatea din 16 iunie s-au înmânat copiilor de la secția maghiară diplome redactate în limba minorității.

El spune că acest tip de diplome nu sunt ilegale, doar că denumirea Ministerului Educației a fost tradusă în limba maghiară: „La sfârșitul acestui an școlar, la festivitate s-au înmânat copiilor de la secția maghiară, diplome strict în limba maghiară. Conform legii și a unui ordin de ministru, diplomele acordate copiilor la sfârșitul anului școlar se pot redacta și în limba de predare. Singurul lucru care l-am semnalat și l-am transmis unității școlare a fost că denumirea ministerului era în limba maghiară și greșit tradusă.”