ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Soclul statuii lui Lucian Blaga din Lancrăm, satul natal al poetului, a fost vandalizat de autori necunoscuți care au scris inscripții și cuvinte triviale, incidentul având loc chiar în perioada în care marele filosof și poet român este comemorat, acesta fiind născut în data de 9 mai 1895.

 Actul de vandalism a fost anunțat public, marți, chiar de către președintele Uniunii Scriitorilor din România, Nicolae Manolescu, care a atras atenția despre acest lucru în cadrul ceremoniei de decernare a Premiului Național de Poezie "Lucian Blaga”.

Pe soclul monumentului lui Lucian Blaga din Lancrăm, satul natal al poetului, pot fi văzute astfel mai multe inscripții și chiar cuvinte triviale scrise cu vopsea neagră și cariocă permanentă.

 Purtătorul de cuvânt al Primăriei Sebeș, Nadia Mitrea, a declarat pentru News.ro, că administrația locală a sesizat Poliția Locală care a deschis o anchetă în acest caz și încearcă să identifice persoanele care au vandalizat soclul statuii lui Lucian Blaga.

Nadia Mitrea a spus că inscripțiile au fost făcute de duminică până marți deoarece duminică au avut loc festivități comemorative la statuia lui Lucian Blaga și acele inscripții nu existau.

„Cu tristețe profundă trebuie să așternem aceste rânduri prin care să confirmăm faptul că statuia lui Lucian Blaga, situată la intrarea în Lancrăm, a fost ținta unor gesturi inexplicabile, care ne-au stârnit indignarea. Pe soclul din spatele statuii, în obscuritatea anonimatului, au fost înscrise cuvinte triviale. Poliția Locală a fost sesizată și am intervenit cu maximă urgență pentru îndepărtarea înscrisurilor”, a mai spus Nadia Mitrea.

Lucian Blaga este o personalitate marcantă a culturii românești, fiind diplomat, filolog, poet, filosof, dramaturg, eseist, prozator și traducător. Blaga s-a născut în 9 mai1895 la Lancrăm, localitate ce aparține de municipiul Sebeș, și a murit în 6 mai 1961, la Cluj-Napoca, fiind înmormântat în satul natal.

În fiecare an, în preajma zilei de 9 mai, la Lancrăm și Sebeș are loc Festivalul Internațional "Lucian Blaga”, eveniment care reunește numeroși oameni de cultură, academicieni, scriitori și profesori universitari care au cercetat și studiat opera lui Lucian Blaga..