ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Statuia lui Mihai Viteazul din Piața Unirii din Oradea a fost dată jos de către municipalitate, stârnind supărarea ofițerilor în rezervă din oraș. 

Pe soclul liber va fi amplasată statuia Regelui Ferdinand I, care va fi dezvelită pe 23 mai. Mai mulți militari în rezervă s-au strâns lângă statuie pentru a împiedica coborârea ei de pe soclu. 

Aceștia, reuniți în cadrul Asociației Mihai Viteazul, susțin că monumentul le aparține, dat fiind faptul că a fost realizat din fondurile lor și niciodată nu a fost predat Municipiului Oradea.

Într-o interpelare către Ministrul Apărării Naționale, Gabriel Leș, Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate (SCMD) arată că statuia a fost finanțată „printr-o contribuție lunară de până la 7% din venit, timp de 6 ani, a cadrelor militare și personalului civil din 13 unități militare aparținând Diviziei 11 Mecanizată”.

Deși autoritățile spun că statuia Marelui Mihai va fi mutată într-o nouă Piață, protestatarii se tem că ea va avea soarta altor două monumente reprezentative, ce urmau să fie relocate, dar au dispărut: statuia independenței și statuia lui Emanuel Gojdu. Ambele se află în paragină, momentan.
 
„E o jenă pentru poporul românesc ce se întâmplă acum aici, la Oradea. Întâiul unificator de țară, culcat la pământ. Absolut jenant! Nimeni nu își putea închipui Unirea fără chipul său, de o neasemuită poezie tragică. Uitați poezia tragică pe care o face acest idiot”, a spus Generalul în rezervă Grigore Bartoș, fost comandant al Garnizoanei Oradea, citat de Bihoreanul.

De altfel, în scene jenante pentru personalitatea lui Mihai Viteazul, statuia a fost plimbată prin oraș, pe o remorcă, pentru că nu încăpea în locul inițial de depozitare. „Astfel, statuia voievodului a fost plimbată câțiva kilometri prin oraș, din strada Traian Blajovici pe strada Barcăului, spre mirarea trecătorilor care s-au oprit să fotografieze și să filmeze acest moment rarisim”, scrie Bihoreanul.

Ulterior, a fost dusă în depozitul Companiei de Apă Oradea, unde va sta pe termen nedeterminat, până ce  se va identifica un spațiu potrivit pentru reabilitare. Nici viitoarea Piață unde ar urma să fie amplasată nu este gata, ci abia în 2021, dacă se respectă termenele.