ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Munți, păduri virgine, cascade, parcuri naturale, ape termale și peisaje de vis. De peste zece ani, una dintre cele mai frumoase stațiuni din zona Moldovei a fost părăsită. Consiliul județean are terenul, sindicatele au clădirile, iar din disputa care trenează de câțiva ani în tribunal, au de suferit mii de turiști.

„Uitați ce mizerie este aici! Este un adevărat grajd. Sunt vaci, sunt cai...în hotelul stațiunii Soveja”.

Reprezentanții sindicatelor spun că până să înceapă procesul cu Consiliul Județean Vrancea s-a investit jumătate de milion de euro în hotel. Apoi, totul a fost pus în conservare.

„Avem în momentul de față aduse ape pentru toate bolile de reumatism. Apa este adusă în cadrul hotelului Zboina! Hotelul e închis, da! Situația fiind așa de încâlcită și fiecare cu pretențiile lui, totul a rămas blocat.”, a spus Nicu Ciolan, director Sind Turism România pentru Digi 24.

După ce au fost retrocedate o parte din vile, sindicatele mai administrează aproximativ 500 de locuri de cazare.

Totul pare că merge înapoi în fosta stațiune. Din păcate, peisajul rural și frumusețea naturii nu mai sunt suficiente pentru atragerea turiștilor.

„Era un furnicar de turiști în stațiune, veneau foarte mulți datorită aerului foarte ozonat, datorită tratamentelor care se făceau în zonă”, a spus Tache Bocăneală, un locuitor din Soveja.

Stațiunea rămâne izolată și pentru că drumul care o lega de Lepșa, o altă zonă turistică, este închis de peste zece ani și nimeni nu îl repară. Pentru distanța de 15 kilometri, cei care vor să ajungă îl Lepșa trebuie să facă un ocol de 100 de kilometri.

Casele construite pe acest drum au fost abandonate sau au fost scoase la vânzare. Turiștii vin în continuare, dar aleg să stea la cort.

Și în jurul cascadei Putna, ruinele spațiilor turistice alungă vizitatorii. Terasele și motelul din zonă au fost și ele abandonate

Proprietarii pensiunilor din Lepșa spun că zona ar concura Valea Prahovei cu un minim de investiții și cu pârtia promisă de autorități în 2007.