ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Consilierii sectorului 4 au votat pentru ca liceul care-i purta numele lui Mircea Vulcănescu să se numească Traian Popovici. Ședința cu pricina a avut loc pe 29 iunie.

În contextul în care peste 3000 de români, de la academicieni și profesori universitari la artiști și scriitori cât și peste 200 de elevi și profesori ai Liceului "Mircea Vulcănescu" se opun vehement schimbării brutale a denumirii Liceului, primarul PSD al Sectorului 4, Daniel Băluță, ignoră toate petițiile și merge mai departe cu abuzul. 

Astfel, deși Hotărârea este contestată chiar de membrii Consiliului Local al Sectorului 4, care au declarat că vor convoca o nouă ședință extraordinară pentru abrogarea ei, Primăria a transmis Liceului Hotărârea, cu menționarea că este "in vigoare" și, ca atare, conducerea liceului ar trebui să se conformeze și să înceapă procedura de schimbare a denumirii cu cea a primarului Cernăuțiului din perioada ultimului război mondial, Traian Popovici. Notăm că Liceul a aflat de decizia primarului PSD de abia după adoptarea Hotărârii, de la... ActiveNews.

Somația este la rândul ei abuzivă pentru că, chiar dacă nu ar fi contestată de atâtea instanțe morale și profesionale, ea ar trebui validată de alte trei foruri, până la a intra "în vigoare": Primăria Capitalei, Inspectoratul Școalar al Municipiului București și Ministerul Educației Naționale.

Raluca Neacșu anunță că în această problemă s-a implicat și prefectul Capitalei, Adrian Petcu, care a criticat instituțiile locale din Sectorul 4 pentru măsurile luate.

„Un nou episod privind redenumirea abuzivă a liceului tehnologic Mircea Vulcănescu!
Prefectul capitalei, Adrian Petcu, trage de urechi instituțiile locale din sectorul 4, care nu apără interesele comunității, nu respectă istoria și nici legil statului român în vigoare, motiv pentru care îi mulțumim. Prefectul atrage atenția Primarului Băluță de la Sectorul 4 și consiliul local (ca instituție) că persistă în ilegalități! Iată dovada, atașată. Același tip de răspuns l-am primit zilele trecute și eu de la prefectură, că acțiunea este fără temei legal. Și cu toate acestea, primarul Băluță crede că poate face ce dorește, impunând liceului hotărârea de consiliu local. Exact ca în Caragiale, doar că nu ne vine să râdem. Chiar deloc. Iată că instituția prefecturii apără legile atunci când ele sunt grav încălcate. Dar istoria și memoria unui om nevinovat, un uriaș al culturii române ... cine le apără? ... Întrebare retorică ...”, a scris Raluca Neacșu pe contul său de Facebook.

Pe 29 iunie, 14 consilieri au votat în favoarea Hotărârii de schimbare a denumirii. Este vorba despre: TURMAC GEORGE-ADRIAN - PNL, STEFAN GEORGE - PNL, MURGOCI MIHAELA - USR, MOULIN GUILHEM CHRISTIAN - USR, MARIN ALEXANDRU - ALDE, PÎNZARU GEORGE-DANIEL - UNPR, SIMION SAMIR - PSD, PUIU FLORIAN - PSD, GROZAVU CĂTĂLIN - PSD, BĂRBĂLĂU COSMIN-CONSTANTIN - PSD, STĂNOI LUCIA - PSD, TRIFU VASILE - PSD, STOLOJANU DOINA DELIA - PSD, DELEGEANU DAN-BOGDAN - PSD.

Doar 6 consilieri au votat împotrivă: GÂF DEAC IOAN - PPU,NEGRILĂ VASILE - PPU, ANDRUȘCEAC ANTONIO - USR, IANCU ELENA - USR, CEACÂR SORIN-IOAN - USR, ȘUPEALĂ GHEORGHE - PSD,  în timp  ce TECUCEANU MARIOARA - PMP s-a abținut.