ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ioan are 97 de ani și Elisabeta este cu 7 ani mai tânără. Ea e din Dealurile Urmenișului, el e din Fântânele, dar acum locuiesc în Bistrița într-o casă simplă, dar îngrijită. Au 4 copii și 12 nepoți, care-i vizitează des.  

Ioan și Elisabeta Gonczi sunt cel mai longeviv cupluri din Bistrița și probabil și din România. Sunt căsătoriți de 72 de ani și susțin că nu s-au certat niciodată.


„18 ani aveam eu când ne-am căsătorit. Ne-am mutat în Bistrița în `55, din câte țin eu minte. Bistrița era ca o comună. Aici, unde avem acum casa, era doar un câmp. Nu erau blocuri în oraș. Copiii noștri, au venit într-o zi acasă și ne-au spus: o zis învățătoarea că se va face casă pe casă, adică blocuri”, povestește Elisabeta, conform Kanal D.

„Să ne sfădim, nu ne-am sfădit niciodată. Am mai vorbit cu litere mari, câteodată. Noi am făcut, din tinerețe, o hotărâre că nu stăm certați după apusul soarelui, chiar dacă ne-am supărat, când apunea soarele, imediat ne-am împăcat. Să nu apună soarele pe mânia noastră. Niciodată nu ne-am culcat mânioși, chiar dacă, peste zi, cu litere mari am mai vorbit. Câteodată, în zilele în care vorbeam cu litere mari, seara, când apunea soarele, ne uitam unul la altul și râdeam. Am respectat toată viața acest legământ”, povestesc cei doi soți, care, în iunie anul acesta au împlinit 72 de ani de căsătorie.

„Când eram noi tineri, lumea era altfel, oamenii erau mai prietenoși. Dacă mergea un om pe lângă altul pe drum, îi dădea bună ziua, îl intreba de unde vine”, își amintește Ioan, care i-a prins pe trei dintre regii țării, pe vremea când era tânăr.