ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


După ce în vara anului trecut inflama Chișinăul și Bucureștiul cu afrimația scandaloasă conform căreia unirea României cu Basarabia ar fi neoportună, iar moldovenii nu ar fi români, ambasadorul SUA în Republica Moldova revine cu un comentariu la fel de nepotrivit.

Ambasadorul SUA la Chișinău, James Pettit, se arată nedumerit că, în pofida eforturilor țării sale, dar și ale Uniunii Europene, de a sprijini financiar Republica Moldova, mai mult de jumătate dintre moldoveni se declară pro-ruși.
 
Diplomatul american nu-și poate explică cum este posibilă o astfel de situație, în condițiile în care Rusia nu doar că nu ar oferi ajutor, dar și sancționează Moldova.

„Trebuie să luăm în calcul ce facem noi (SUA) și UE în Republica Moldova. Cum am spus deja, doar țara mea deja a dat Moldovei peste un miliard de dolari (referindu-se la perioada 1991-2017) pentru dezvoltarea statului nu doar economic, dar și democratic.

Uniunea Europeană a oferit o sumă asemănătoare, dar Rusia? Ce a dat Rusia? Nu doar că nu au un program dezvoltat de ajutor, dar încă vă pedepsesc, precum este acest embargo. Iată de ce ne uimește că, potrivit tuturor sondajelor, se pare că mai mult de jumătate din populație este pro-rusă. Cum să explicăm asta? Ne este foarte greu să înțelegem”, a declarat James Pettit, în cadrul emisiunii „Peatnița" de la RTR-Moldova, conform Deschide.md.

James Pettit a sugerat că această simpatie a moldovenilor față de Rusia ar fi cauzată de dezamăgirea cetățenilor vizavi de politicienii pro-europeni aflați la guvernare și nu de UE sau SUA propriu-zis.

Anul trecut, tot într-un interviu, diplomatul american susținea că Republica Moldova nu este România, ci trebuie să rămână un stat suveran și independent, în interiorul unor granițe sigure. „Alăturarea României, de exemplu, ca o cale de a intra în UE sau pentru orice alt motiv, nu este o alegere practică și nu este o alegere care va face lucrurile mai bune aici în Moldova”, declara Pettit.