ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


13.04.2024, Ora 23: Iranul ar fi lansat un atac împotriva Israelului cu zeci de drone, potrivit site-ului de știri Axios. Dronele ar putea ajunge „în câteva ore” pe teritoriul Israelului, scrie și AFP. Israelul a anunțat că își închide spațiul aerian la ora 00.30, ora locală. Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene (IDF), contraamiralul Daniel Hagari, a declarat că va dura câteva ore până la sosirea dronelor explozive. El a precizat că Israelul este pregătit. Iranul a amenințat că va ataca Israelul în urma uciderii a șapte membri ai Gărzilor Revoluționare - Armata iraniană -, între care doi generali de top, într-un atac israelian asupra consulatului iranian din Damasc, Siria, pe 1 aprilie.

ATACUL IRANULUI - SIRENE ȘI EXPLOZII ÎN ISRAEL:

ACTUALIZARE: Războiul a început! @ Primele drone de atac iraniene au ajuns în Israel la ora 2 @ Garda Revoluționară iraniană afirmă că ar fi lansat și rachete de croazieră asupra Israelului @ Ayatollahul Iranului a confirmat atacul @ Biden și-a întrerupt activitatea de week-end și Casa Albă a anunțat sprijinul total al SUA față de Israel @ IDF afirmă că sunt lansate 100-150 de drone @ Cabinetele israeliene de război și de securitate sunt în ședință reunită @ Reuters citat de Haaretz: Houthi au atacat cu drone Israelul @ O dronă Hezbollah ar fi căzut în nordul Israelului @ Siria, în stare de alertă @ Liban și Iordania și-au închis spațiul aerian @ Palestinienii au ieșit pe maidan de bucurie (VIDEO mai jos) @ IDF a interzis orice adunare mai mare de 1000 de oameni @ Anterior, premierul israelian Benjamin Netanyahu a avertizat: „Oricine ne face rău, noi îi vom face rău” @ VIDEO LIVE de la Al Jazeera (articolul continuă după transmisia în direct a televiziunii arabe):

ACTUALUZARE ORA 8.00:

 Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Daniel Hagari, a declarat că 99 la sută din cele 300 de proiectile trase asupra Israelului în cursul nopții au fost interceptate.

Israelul afirmă că peste 300 de drone și rachete au fost lansate spre spre statul evreu din Iran, Irak și Yemen, adăugând că marea majoritate a acestora au fost interceptate.

Într-o scrisoare adresată Consiliului de Securitate al ONU, Iranul afirmă că nu a urmărit o escaladare și că a răspuns atacurilor israeliene asupra consulatului său din Damasc. Istaelul a încălcat Convenția de la Viena prin atacul criminal din 1 aprilie, spune Iranul.

Ministrul securității israeliene a declarat în această dimineață că acum trebuie să urmeze "un atac zdrobitor" asupra iranienilor.

Israelul continuă să lovească Gaza în ciuda ploii de drone și rachete asupra sa, din noaptea trecută.

Iordania, Irak și Israel și-au redeschis spațiile aeriene.

ACTUALIZARE ORA 3.45: Consiliul de securitate al Israelului a autorizat consiliul de război să ia decizii în ceea ce privește răspunsul Israelului la atacul Iranului. 

ACTUALIZARE ORA 3.15:

Purtătorul de cuvânt al IDF, contraamiralul Daniel Hagari, a declarat că Iranul a lansat zeci de rachete balistice asupra Israelului, provocând pagube ușoare la o bază militară.

Majoritatea rachetelor au fost interceptate de sistemul de apărare aeriană Arrow cu rază lungă de acțiune. Rachetele au fost doborâte în cea mai mare parte în afara spațiului aerian israelian, a mai spus acesta, citat de Times of Israel. Avioanele de luptă au doborât, de asemenea, zeci de rachete de croazieră și zeci de drone.

În total, Iranul a lansat peste 200 de proiectile asupra Israelului, potrivit lui Hagari.

El mai afirmă că operațiunea nu s-a încheiat.

De cealaltă parte, Iranul promite noi "măsuri defensive" împotriva agresiunii militare, transmite Reuters.

Iranul afirmă că nu va ezita să ia noi "măsuri defensive" pentru a-și proteja interesele împotriva oricărei agresiuni militare, afirmă Ministerul iranian de Externe într-un comunicat.

"Dacă va fi necesar, Iranul nu va ezita să ia măsuri defensive suplimentare pentru a-și proteja interesele legitime împotriva oricăror agresiuni militare și a utilizării ilegale a forței", se arată în comunicat, potrivit televiziunii de stat, "reafirmându-și în același timp angajamentul față de principiile Cartei Națiunilor Unite și ale dreptului internațional".

Totodată, Garda Revoluționară iraniană afirmă, după cum a relatat canalul de televiziune de stat al Iranului, că "orice amenințare din partea Statelor Unite și a regimului sionist care provine din orice țară va avea ca rezultat un răspuns proporțional și reciproc din partea Iranului față de originea amenințării".

ACTUALIZARE ORA 3.00: Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, afirmă într-un comunicat: "Condamn cu fermitate escaladarea gravă reprezentată de atacul de amploare lansat în această seară de Republica Islamică Iraniană asupra Israelului. Solicit încetarea imediată a acestor ostilități".

"Sunt profund alarmat de pericolul foarte real al unei escaladări devastatoare la nivelul întregii regiuni. Îndemn toate părțile să dea dovadă de maximă reținere pentru a evita orice acțiune care ar putea duce la confruntări militare majore pe mai multe fronturi în Orientul Mijlociu."

"Am subliniat în repetate rânduri că nici regiunea, nici lumea nu își poate permite un alt război."

ACTUALIZARE ORA 2.30: Surse israeliane citate de Haaraetz afirmă că se așteaptă un răspuns la atacul iranian.

Sistemul de apărare aeriană al Israelului nu s-a mai confruntat cu un atac de o asemenea amploare până acum, afirmă Al Jazeera.

ACTUALIZARE ORA 2.10: Radioul armatei israeliene raportează că peste 100 de drone au fost interceptate în afara teritoriului israelian cu ajutorul SUA și al Marii Britanii, anunță Al Jazeera. Alte surse afirmă că și Iordania a interceptat din drone.

Pe de altă parte, Misiunea Iranului la ONU afirmă că atacul său, ca răspuns la un atac israelian asupra consulatului iranian din Siria, este "încheiat" și avertizează Israelul împotriva represaliilor, conform aceleiași surse.

Misiunea Iranului la ONU afirmă pe X că atacul său cu drone și rachete asupra Israelului a fost efectuat "în baza articolului 51 din Carta ONU referitor la apărarea legitimă" și ca răspuns la atacul Israelului din 1 aprilie asupra ambasadei sale din Damasc, Siria, citează și Știripesurse. Odată cu acest atac, "chestiunea poate fi considerată încheiată", afirmă Iranul.

"Cu toate acestea, în cazul în care regimul israelian va face o nouă greșeală, răspunsul Iranului va fi considerabil mai sever. Este un conflict între Iran și regimul israelian necinstit, de care SUA TREBUIE SĂ SE ȚINĂ LA DISTANȚĂ", a adăugat acesta. 

ACTUALIZARE ORA 2.00: O serie de explozii au fost auzite pe cer, transmite AFP. Mai multe bubuituri au fost auzite în timp ce dronele iraniene sosesc la destinație. Autoritățile nu au precizat imediat dacă exploziile reprezintă un atac sau sunetul unor interceptări.

ACTUALIZARE ORA 1.55: Sirenele răsună în mai multe zone din Israel, inclusiv în Ierusalim, pe fondul unui atac masiv cu drone și rachete iraniene. transmite Times of Israel. IDF recomandă populației să intre în adăposturi.

Armata americană ar fi doborât sâmbătă drone iraniene care se îndreptau spre Israel, afirmă trei oficiali americani, fără a dezvălui câte drone au fost doborâte sau locațiile exacte, susține aceeași sursă.

O sursă informată din cadrul forțelor armate iraniene a declarat că țara „monitorizează îndeaproape mișcările Iordaniei în timpul atacului de represalii al Iranului împotriva regimului sionist”, pentru cazul în care va susține Israelul, caz în care ar putea deveni de asemenea o țintă.

ACTUALIZARE ORA 1:

Ministrul iranian al Apărării, Mohammad Reza Ashtiani, avertizează că Teheranul va răspunde cu fermitate oricărei țări care "își deschide spațiul aerian sau teritoriul pentru atacuri ale Israelului asupra Iranului", relatează agenția semi-oficială iraniană de presă MEHR.

Același diplomat, referindu-se la convorbirile sale telefonice cu omologii săi german, britanic și australian, a scris pe X că a făcut un schimb de opinii asupra unor chestiuni bilaterale și a reiterat că, „atunci când regimul sionist calcă în picioare dreptul internațional și Convențiile de la Viena și încalcă imunitatea diplomaților și sediilor diplomatice, iar Consiliul de Securitate al ONU este incapabil să emită o declarație de condamnare a atacului terorist asupra ambasadei iraniene din Damasc, apărarea legitimă cu obiectivul de a pedepsi agresorul devine o necesitate.”

De asemenea, el i-a îndemnat pe cei trei omologi ai săi să își exprime în mod explicit pozițiile de condamnare a acestei crime teroriste comise de regimul israelian.

ACTUALIZARE ORA 00.30:

Avioane de vânătoare britanice ar fi decolat din Cipru pentru a intercepta drone și rachete lansate din Iran spre Israel.

Un oficial american de rang înalt a declarat pentru ABC News că acum se crede că vor fi între 400 și 500 de drone și rachete lansate asupra Israelului din Irak, Siria, sudul Libanului și Houthis, dar că cea mai mare parte va fi lansată din Iran.

O sursă militară israeliană a declarat pentru ABC News că Iranul a vizat doar situri militare - siturile civile nu au fost vizate.

ACTUALIZARE 14.04.24, orele 00:

Până în prezent, armata israeliană ar fi identificat peste 100 de drone lansate din Iran spre Israel, transmite Times of Israel.

Forțele aeriene israeliene urmăresc dronele și se pregătesc pentru valuri suplimentare de atacuri, care ar putea include și rachete.

Se așteaptă ca dronele care sunt urmărite în prezent să ajungă în țară în câteva ore, deși forțele de apărare israeliene vor depune eforturi pentru a le intercepta într-o etapă anterioară.

Alte amenințări, inclusiv rachete balistice sau rachete de croazieră, vor avea nevoie de mai puțin timp pentru a ajunge în Israel, iar FDI spune că se va actualiza în consecință, susține sursa citată.

ACTUALIZARE: Ayatollahul Iranului confirmă printr-un mesaj VIDEO pe Twitter:

"Promisiune adevărată" 

„Corpul Gardienilor Revoluției Islamice (IRGC) a atacat ținte din Palestina ocupată cu zeci de drone și rachete duminică dimineața devreme, ca răspuns la atacul terorist israelian asupra clădirii consulatului țării din Siria la 1 aprilie”, se anunță pe site-ul iranian MEHR News. Trebuie să subliniem că „Palestina ocupată” reprezintă pentru Iran statul Israel. Operațiunea s-ar numi "Promisiune adevărată".

„Emițând o declarație la începutul zilei de duminică, IRGC a declarat că operațiunea antisionistă a fost efectuată împotriva anumitor ținte din teritoriile palestiniene ocupate de Israel ca parte a răspunsului la numeroasele crime ale regimului israelian, inclusiv la atacul terorist asupra secției consulare a ambasadei Iranului din capitala siriană.

IRGC a precizat că detaliile operațiunii vor fi anunțate în curând.

Regimul israelian a atacat consulatul Iranului din capitala siriană Damasc pe 1 aprilie. Agresiunea israeliană a dus la distrugerea întregii clădiri și la martiriul și rănirea tuturor persoanelor aflate în interiorul acesteia.

Șapte dintre consilierii militari ai Corpului Gardienilor Revoluției Islamice (IRGC) au fost martirizați în urma atacului israelian asupra consulatului Iranului din Damasc luni, a anunțat IRGC într-un comunicat.

Reacționând la agresiunea israeliană, purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Nasser Kan'ani, a declarat luni seară că Republica Islamică Iran, rezervându-și dreptul de a lua contramăsuri, decide asupra tipului de reacție și de pedeapsă a agresorului.”, conchide știrea în cauză.CAPTURĂ-FOTO:


Aceeași agenție iraniană susține că „o pană de curent masivă a fost raportată în multe districte din Tel Aviv, capitala regimului sionist israelian, în noaptea de sâmbătă spre duminică, din cauza unui atac cibernetic major asupra autorității israeliene de electricitate.

Surse de știri au declarat presei locale a regimului sionist că o mare parte din Tel Aviv, capitala Palestinei ocupate - i.e. Israel - nota redacției - , a rămas în întuneric din cauza unei pene de curent, a raportat rețeaua de televiziune libaneză Al Mayadeen.

Un grup de hackeri cibernetici cu numele de "Cyber Avengers." a anunțat într-un comunicat că și-a asumat responsabilitatea pentru întreruperea curentului electric în diferite părți ale teritoriilor ocupate.

Grupul a subliniat că a efectuat acest atac cibernetic de la sud la nord ca răspuns la crimele regimului sionist din Gaza.”, se mai afirmă în știrea iraniană, neconfirmată din alte surse independente.

Aceeași agenție mai transmite că forțele speciale iraniene au confiscat sâmbătă o navă de marfă israeliană în Golful Persic.

Forța specială ale Marinei Sepah (SNSF) au capturat nava legată de Israel într-o operațiune cu elicoptere în apropierea Strâmtorii Ormuz. Nava a fost îndreptată acum spre apele teritoriale ale Iranului.

Rapoartele susțin că nava, numită MSC Aries, era sub pavilion portughez și avea legătură cu o companie cu sediul la Londra deținută de un miliardar israelian.

Simultan cu începerea atacului de represalii al Iranului împotriva Tel Aviv-ului, avioanele de luptă israeliene s-au retras din Gaza pentru prima dată de la începutul războiului din enclava asediată. FOTO:

De bucurie pentru atacul iranian asupra Israelului, palestinienii au ieșit pe maidan să sărbătorească. VIDEO:

ACTUALIZARE: Președintele SUA, Joe Biden, și-a întrerupt vizita în Delaware. Casa Albă a declarat că va oferi un sprijin nespecificat pentru apărarea Israelului împotriva unui atac aerian în curs de desfășurare din partea Iranului, a transmis AFP.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, Adrienne Watson, a declarat sâmbătă într-o declarație că "Iranul a început un atac aerian împotriva Israelului". Ea a adăugat: "Statele Unite vor fi alături de poporul israelian și vor sprijini apărarea acestuia împotriva acestor amenințări din partea Iranului".

Fostul președinte american Donald Trump și-a îndreptat atacul spre Biden: "ISRAELUL ESTE ATACAT! Acest lucru nu ar fi trebuit să se întâmple niciodată - Acest lucru nu s-ar fi întâmplat NICIODATĂ dacă aș fi fost președinte!" a scris Trump pe platforma sa Truth Social. "AMERICA SUSȚINE ISRAELUL!" 

 

NETANYAHU AR FI FUGIT CU ”AVIONUL APOCALIPSEI”

Potrivit unei știri de pe Twitter, Benjamin Netanyahu ar putea fi într-un avion special pregătit pentru situații de urgență, supranumit ”Avonul Apocalipsei”:

Times of Israel publică însă că premierul Benjamin Netanyahu a convocat o reuniune a cabinetului de război la cartierul general militar Kiryat din Tel Aviv, potrivit biroului său.

O fotografie difuzată de PMO îl arată pe Netanyahu așezat alături de ministrul apărării Yoav Gallant, ministrul Benny Gantz, șeful IDF Herzli Halevi, consilierul pentru securitate națională Tzachi Hanegbi și alți oficiali de rang înalt. FOTO:

ȘTIRE ÎN CURS DE ACTUALIZARE

Siria a pus în alertă maximă sistemele sale de apărare sol-aer Pantsir, de fabricație rusească, în jurul capitalei Damasc și a bazelor majore, în cazul unui atac israelian, afirmă surse din armată.

Acestea spun că se așteaptă ca Israelul să riposteze împotriva bazelor armatei și a instalațiilor în care se află milițiile pro-iraniene, după ce Corpul Gărzilor Revoluționare Islamice ale Iranului a declarat că a lansat zeci de drone și rachete împotriva unor ținte specifice din Israel.

Iordania a anunțat sâmbătă că și-a închis temporar spațiul aerian ca răspuns la "pericolele crescânde" din Orientul Mijlociu, unde tensiunile sunt la cel mai înalt nivel între Israel și Iran, relatează AFP, citată de Știripesurse.

Mai multe companii aeriene, între care Austrian Airlines, Lufthansa, Qantas, și-au suspendat zborurile sau le-au deviat pe alte rute din cauza situației create între Israel și Iran.

ACTUALIZARE. O sursă israeliană susține că dronele ar fi fost surprinse deasupra Irakului. VIDEO: