ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 18:40  Universitatea București a anunțat, și ea, că se delimitează de afirmațiile lui Vasile Răducă și cere demiterea acestuia din poziția de prodecan al facultății de teologie din cadrul instituției.

„Universitatea din București se delimitează public de declarațiile profesorului Vasile Răducă, pe care le consideră inacceptabile.

Rectorul Universității din București, prof. Mircea Dumitru, i-a solicitat decanului Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” demiterea și înlocuirea prof. Vasile Răducă din funcția de prodecan al Facultății de Teologie”, a anunțat instituția.



Știrea inițială


 
Postul de radio Trinitas a fost sancționat de către CNA cu avertisment, după ce într-o emisiune difuzată pe 27 mai, preotul Vasile Răducă a făcut niște afirmații considerate „xenofobe” de către membrii acestei instituții, anunță pagina de media.

Mai precis, acesta a răspuns unei femei care întreba ce să facă având în vedere că fiica ei este într-o relație cu un bărbat musulman, că ar trebui să se roage pentru terminarea acestei relații.

„Aaa, vai de noi! (...) Doamnă, eu v-aș da două răspunsuri. Înainte de toate, rugați-vă…

… rugați-vă la Dumnezeu ca fata dumneavoastră să termine cu această relație. Tânărul respectiv este de altă religie dar, credeți-mă, eu, ca român, gândindu-mă la istoria de 500 de ani în care românii au stat sub turci, am, doamnă, îmi pare rău c-o spun, am mari rezerve față de anumite forme de intimitate cu anumite persoane.

Vă rog să rețineți că, în Islam, femeia este considerată o lighioană care nu face altceva decât plăcere bărbatului, cât acest bărbat este capabil să aibă asemenea plăcere.

În Islam, femeia este gândită ca o ființă fără suflet. Bine ar fi, mi-aș dori din tot sufletul să știu că fata dvs. a găsit un român pe care să-l iubească, cu care să facă o casă, cu care să facă copii”, a spus el.

Preotul a criticat și metodele contraceptive.
 
„În utilizarea prezervativului, nu facem altceva decât, cei tineri care fac lucrul acesta, nu fac altceva decât să se masturbeze, care este o practică dezgustătoare". 

În actul sexual, femeia primește ceea ce bărbatul este dator să-i ofere. Lichidul spermatic cuprinde o serie de substanțe chimice care neutralizează extrogenii pe care îi are organul femeii.

Femeia, spre exemplu, în perioada ciclului, este bombardată cu o cantitate extraordinară de extrogeni care sunt cancerigeni.

O relație firească, normală, în limitele normalului între bărbat și femeie, îi aduce femeii sănătate, altfel, ea nu este decât excitată, masturbată, pur și simplu, și, fie că, la un moment dat, are un acces și se duce la un bărbat care are cu ea o relație normală și-și părăsește soțul care, pe o perioadă de timp, n-a făcut altceva decât s-o masturbeze, scuzați-mi că sunt foarte dur.

Mai bine mai rar, dar cumsecade și să-i oferi soției ceea ce organismul ei are nevoie, din punct de vedere biochimic, decât să o masturbezi și să trăiești într-o succesiune de acte de masturbare de care să-ți fie, practic, scârbă și silă și rușine”.
 
Cele mai controversate afirmații sunt legate de viol.

„Sunt rarisime cazurile în care violul se soldează cu graviditate. Vă rog să rețineți, sunt rarisime cazurile când violul se soldează cu graviditate. Când se soldează cu graviditate, sunt mai multe cauze: fie că este vorba de un viol la care ai consimțit și care ți-a plăcut să se repete, fie că te-ai găsit în imposibilitatea de a face de așa manieră încât celulele germinale care sunt pe punctul de a se întâlni, să se și întâlnească și să fie fertilizat oul.

Drumul pe care spermatozoizii îl duc spre a întâlni ovocitul este un drum anevoios pentru spermatozoizi, care reușesc să penetreze peretele ovocitului la distanță de câteva ore - chiar 30 de ore - încât o persoană care a fost violată are suficient timp să meargă la medic, dacă vreți, la ginecolog, sau și ea, dacă e o persoană deșteaptă și, pur și simplu, prin măsuri igienice, să facă de așa manieră încât spermatozoidul să nu ajungă să atingă ovocitul și să realizeze fertilizarea.

Așa că ideea, cum am văzut-o de curând la cineva, că pruncii obținuți sau că o femeie are dreptul să avorteze fătul care s-a constituit în urma unui viol, nu este întemeiată și nu este acceptată de Biserică.

Vă rog să rețineți: când e vorba de viol, este vorba de un viol la care au consimțit persoanele respective sau sunt în imposibilitatea de a interveni, prin măsuri igienice, încât să facă de așa manieră încât spermatozoizii să nu atingă ovocitul, care stă acolo, așa, ca-ntr-o floare, în trompele falopiene.

(...) dacă s-a produs și așa, luați-l ca pe un dar a lui Dumnezeu”, a spus părintele.

Preotul Răducă a fost criticat de membrul C.N.A., Radu Herjeu, pentru felul în care a vorbit despre musulmani. Herjeu crede că nici în Biserică nu ar avea voie să o facă astfel.

„Problema mea și a noastră nu e neapărat cu invitatul. La fel ca la toate posturile de radio și televiziune, invitații mai pot spune și tâmpenii. Problema aici este moderatorul, care nu are nici cea mai mică reacție.

M-am gândit că poate i-a fost rușine să îi spună, însă emisiunea a avut și o pauză. Chiar și după monstruozitatea „roagă-te la Dumnezeu să se rupă relația fiicei tale” lucrurile au continuat. Și dacă spunea în Biserică sau în față a cinci enoriași era la fel de grav.

Nici măcar în pauză nu i-a spus să se tempereze.

Ce ați făcut în legătură cu aceste afirmații făcute public?”.

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române s-a delimitat de afirmațiile preotului.

„Nu pot decât să exprim foarte clar, de la început, că ne aflăm într-o situație deplorabilă. Părintele profesor Răducă, pe care și eu l-am avut profesor, este un om care atunci când se implică într-o discuție devine destul de pătimaș.

N-am venit să-l scuz, chiar mă detașez radical de absolut toate afirmațiile făcute de acesta.

El a fost invitat rarisim la posturile noastre de televiziune și radio, iar după acest context în care a făcut afirmații absolut discutabile, criticabile și autoincriminante pentru el, nici nu va mai putea fi invitat în emisiuni.

Nu reprezintă în niciun fel un punct de vedere ortodox și instituțional, poate fi cel mult un punct de vedere personal. Din păcate, în cadrul emisiunii, a ignorat faptul că se află în fața unor mii de ascultători.

Formulele sale jignitoare punctual, folosind un termen pe care îmi e și jenă să-l reproduc, legat de o persoană care aparține cultului islamic și cele legate de viol sau sexualitate, reprezintă puncte de vedere private ale părintelui.

Instituția pe care o reprezentăm nu are nicio legătură cu asemenea viziune. Relațiile Patriarhiei Române cu Cultul musulman sunt riguros impecabile, bazate pe respect reciproc.

Regret că sunt în fața unei astfel de situații. Atât eu cât și instituția pe care o reprezint. Postul nostru nu a ieșit în evidență cu astfel de poziții”, a declarat el.

În ceea ce privește căsătoriile între creștini și non-creștini, poziția Bisericii este clară: acestea sunt interzise, aspect reiterat și de Sinodul din Creta.

De asemenea, Biserica Ortodoxă descurajează total metodele contraceptive.

Poziția sa despre viol este inexplicabilă, iar limbajul folosit de pr. Răducă a fost mult prea „plastic”, după cum ne-au spus mai mulți teologi.