ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Consiliul Național al Audiovizualului (C.N.A.) a evaluat în ședința de marți cererea de prelungire a valabilității licenței audiovizuale a postului Realitatea TV, a stabilit că legea nu permite continuarea activității televiziunii și a decis prin vot suspendarea emisiei acesteia, potrivit Mediafax. În aceeași zi, membrii C.N.A. au aprobat cu unanimitate de voturi modificarea structurii programelor postului Realitatea Plus, în vederea preluării unor emisiuni de la Realitatea TV.

Potrivit documentelor depuse de Realitatea Media la dosarul înaintat C.N.A., televiziunea avea restanțe fiscale de peste 10 milioane de lei, planul de reorganizare promis fiind infirmat de fapte.

„Noi am făcut tot ce se putea face ca să reparăm ceea ce au stricat alții (...).Realitatea va rămâne. Am condus câteva sute de oameni și pot să vă spun cu certitudine că indiferent unde vom fi, vom fi Realitatea. Noi nu avem cum să umplem vidul legislativ din Legea Audio-vizualului”, a opinat reprezentantul televiziunii, susținând că planul de restructurare al acesteia ar fi viabil și că că datoriile sunt suspendate pe perioada insolvenței. El a arătat că datoriile inițiale de 23 de milioane de lei scăzuseră între timp la 10 milioane de lei.

C.N.A. a avut marți pe ordinea de zi o informare privind cererea nr. 11068/18.10.2019 formulată de S.C. Realitatea Media S.A. în vederea prelungirii valabilității licenței audiovizuale a postului Realitatea TV din București.

„Momentul mi se pare foarte delicat, fiind în campanie electorală, și cred că este important să avem cât mai multe canale, cât mai multe voci (...) Eu am în vedere situația excepțională. Am audiat ce a spus și ANAF-ul, ce a spus și departamentul nostru juridic. Dar noi, ca demnitari, avem această libertate să conexăm legile și să interpretăm legea și în litera și în spiritul ei”, făcând apel la posibilitatea prelungirii licenței până când televiziunea își va tranșa în instanță situația. „Să fie închis nu din cauza justiției sau din cauza mea, ci atunci când nu va îndeplini prevederile legale”, a pledat Cristina Pocora, membru al C.N.A.

„Eu aș vrea să fac abstracție de certificatul fiscal. Eu aș vrea să fac abstracție de ce spune legea, dar nu pot. Prejudiciate vor fi toate televiziunile care își plătesc datoriile și nu au probleme”, a răspuns Radu Herjeu, membru al C.N.A.

Alexandru Kocsis-Cristea a arătat că trebuie „să apărăm interesul publicului și să acordăm licența pe o perioadă de nouă ani”. 

„Trebuie să luăm act de neîndeplinirea condițiilor legale”, a explicat Orsolya-Eva Boros, care a admis faptul că este important să poată fi găsită o soluție legală pentru că „această televiziune trebuie să rămână pe piață”.

„Nu sunt îndeplinite două condiții: au datorii curente și le-a fost infirmat planul de reorganizare. Dacă legea mi-ar fi permis, aș fi votat acordarea unei licențe până în momentul în care instanța ar fi decis definitiv dacă postul intră sau nu în faliment! Dar nu se poate nici asta! Se poate, însă, să ignor prevederile legii, pe ideea că eu sunt tare și mare și eu decid, și, în fond, trăim în România!”, și-a motivat Radu Herjeu votul defavorabil menținerii emisiei televiziunii respective.

Pentru prelungirea licenței de emisie a postului Realitatea TV au votat 4 dintre membrii C.N.A., alți 6 votând împotrivă. Consiliul emite decizii, instrucțiuni și recomandări, în prezența a cel puțin 8 membri și cu votul a cel puțin 6 membri. În consecință, decizia adoptată de C.N.A. e statutară și suspendă licența de emisie a postului Realitatea TV.

Televiziunea poate contesta în instanță decizia C.N.A., însă aceasta intră în vigoare miercuri seară, la ora 23:59.

În aceeași ședință, C.N.A. a analizat și solicitarea depusă de Geopol International, companie condusă de Cosmin Gușă, privind modificarea structurii grilei de programe pentru Realitatea Plus, reprezentanții postului explicând că se încearcă transferarea programelor Realitatea TV, cu începere din 31 octombrie. Cererea a fost admisă în unanimitate. Cu toate acestea, postul Realitatea Plus, care emite din 2015, e prezent doar în câteva rețele de cablu locale și, pentru moment, nu este inclusă în lista posturilor obligatoriu preluate de rețelele de cablu naționale (must carry list).

„Noi am sperat până în ultima clipă că ni se va face dreptate, că se va ține cont de faptul că Legea Audiovizualului are prevederi vizavi de firmele media aflate în insolvență, am sperat că se va ține cont de încercările noastre repetate de a ne achita datoriile către buget, încercări respinse de fiecare dată de ANAF, care ne aplică legea nouă a insolvenței, deși noi am intrat în insolvență pe legea veche, am sperat că lumea va judeca, până la urmă nu numai în litera ci și în spiritul legii, am sperat că, în general, peisajul mass-media are nevoie de o clarificare a tuturor problemelor. Dacă legiuitorul modifică o lege a insolvenței, însă nu modifică și celelalte legi și acte normative legate de această problemă, se ajunge în această situație (...). Să vedem cum se va putea înlocui Realitatea cu o nouă televiziune de știri. (...) Dispărând Realitatea Tv, o bună parte din program ar trebui să fie producții proprii. Însă nu suntem pregătiți, cum am spus, am sperat până în ultima clipă că ni se va face dreptate, nouă, jurnaliștilor care lucrăm acolo, dar lucrul acesta nu s-a întâmplat, ca atare va trebui, într-o primă fază, să încercăm să acoperim emisia Realitatea Plus cu ce a fost mai bun la Realitatea TV, după care, să începem să dezvoltăm Realitatea Plus ca o televiziune de știri fără nicio legătură cu trecutul”, a declarat Edward Pastia, director editorial Realitatea TV, pentru Mediafax.

Jurnalista Narcisa Iorga, fost membru C.N.A. până în 2014, a comentat marți pe Facebook decizia instituției de a nu prelungi licența de emisie a postului Realitatea TV. Acesata e de părere că televiziunea „își pierde azi licența pe baza unui articol declarat neconstituțional într-o O.U.G. adoptată cu dedicație” de fostul guvern US-L condus de Victor Ponta.

„Realitatea TV a rămas fără licență audiovizuală. Este prima televiziune de știri din România și a fost un ghimpe insuportabil în coasta lui Victor Ponta. A făcut tot ce a fost posibil pentru a desființa acest post și acum cred că-și râde-n barbă. Din fericire, Realitatea TV nu moare, ci va continua emisia pe Realitatea Plus, din câte înțeleg. Transferuri de emisii s-au mai făcut de-a lungul timpului, nu e o premieră. (...) Așadar, subliniez faptul că Realitatea TV își pierde azi licența pe baza unui articol declarat neconstituțional într-o OUG adoptată cu dedicație. Ponta nu se lasă. În iunie 2014, trece prin Parlament, cu largul concurs al USL, legea insolvenței, dar și a audiovizualului, în care este inclusă condiția ca posturile de televiziune aflate în insolvență să-și piardă licența audiovizuală. Așadar, să nu credeți în lacrimile de crocodil ale unor liberali care vor plânge, poate, de mila Realității TV! CNA, nu ANAF, este singura instituție care poate retrage licențele audiovizuale. Nu știu dacă cineva a cerut excepție de neconstituționalitate în instanță pe acest articol. Cert este că de atunci, Realitatea TV a pierdut pe rând licențele posturilor locale. O moarte lentă a unui post de televiziune care nu a făcut niciodată dezastrul care altora le-a adus audiențe mari, cu știri de can-can, cu manele și nunți țigănești, cu bătăi în direct, la ore de mare audiență și despre care am spus întotdeauna că au avut un impact devastator asupra publicului, deci asupra societății. Agresivitatea pe care o vedem astăzi la tot pasul, din păduri până în Parlament, s-a instalat încet, ca un cancer, în societatea românească odată cu slăbirea autorității CNA, mai cu seamă după decesul lui Ralu Filip. Am mai spus asta de mii de ori. Nu e o noutate. Am mai spus și că Ponta a modificat legea audiovizualului special pentru a închide Realitatea TV. Așadar, astăzi, repet: Ponta își vede visul cu ochii: a închis Realitatea TV. Bucurați-vă, dacă puteți!”, a afirmat fostul membru C.N.A. într-o postare de marți, al cărei conținut îl puteți lectura integral pe Facebook