ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Canalul PRO TV nu a primit nicio sancțiune de la CNA în cazul emisiunii "La Măruță", în care s-a dezvăluit identitatea victimei violului din județul Vaslui.

CNA mai analizase cazul și pe 23 iulie, dar amânat luarea unei decizii, membrii forului așteptând și o plângere din partea familiei fetei.Între timp, au primit 25 de sesizări de la cetățeni și o scrisoare de la mama victimei.

Valentin Jucan, membru CNA, a propus sancţiune dură - întreruperea emisiei obişnuite a Pro TV pentru 10 minute, între orele 19.00 - 19.10, potrivit legislaţiei audiovizualului -, însă ulterior şi-a retras propunerea.

Valentin Jucan a susţinut o altă propunere, de amendare cu 200.000 de lei (amenda maximă posibilă, potrivit legislaţiei audiovizualului), făcută de membrul CNA Florin Gabrea. Însă această propunere nu a întrunit numărul minim necesar de voturi (şase) pentru a putea fi aplicată.

"Pentru" amendarea Pro TV cu 200.000 de lei au votat Florin Gabrea, Valentin Jucan, Viorel Buda, Monica Gubernat şi Dorina Rusu, în timp ce Radu Călin Cristea, Radu Herjeu şi Laura Georgescu au votat "contra".

Mama fetei a spus că ea și fiica ei și-au dat acordul pentru prezentarea identităţii lor în emisiunea "La Măruţă", însă după difuzarea în direct a acesteia. Femeia mai susţine că reporterul emisiunii a intrat în curtea casei fără a fi invitat şi, întrucât se aflau pe terasă, i-ar fi cerut să intre repede în casă, pentru a evita să fie filmaţi de ceilalţi jurnalişti aflaţi în faţa porţii. Aceasta adaugă că a fost luată prin surprindere şi, ulterior, reporterul a insistat ca ea să apară în emisiunea "La Măruţă", pentru doar cinci minute, cu spatele sau cu faţa protejată, pentru a le mulţumi susţinătorilor fiicei sale.

De asemenea, femeia spune că şi-a contactat avocatul, care i-a sugerat să refuze apariţia în direct la orice emisiune TV şi care a rugat-o să evite ca fiica ei să apară pe posturile TV. "Am acceptat în cele din urmă, în urma presiunilor psihice făcute de domnişoara reporter, să intru în direct în emisiunea «La Măruţă», însă doar pentru cinci minute, pentru a mulţumi oamenilor pentru susţinere, însă nu şi pentru a discuta despre cazul fiicei mele", mai spune aceasta, care adaugă că abia în timpul filmărilor şi-a dat seama de intenţiile realizatorilor TV, precizând că, fiind în direct, nu putea riposta în niciun mod.

În timpul pauzei de publicitate, susţine femeia în sesizarea sa, echipa emisiunii aflată în locuinţa sa a început "presiunile" asupra fiicei sale, căreia i s-a spus "că ar fi bine şi frumos să mulţumească şi ea personal celor care o susţin". Astfel, tânăra s-a simţit datoare să facă acest lucru, informează Mediafax.ro.